2 5 Kategori Pemandu Yang Membuatkan Kaki Gua Ringan

Sebagai pemegang lesen kelas D dan B2, maka secara otomatiknya gua layak untuk memandu mobil dan motosikal. Tiada diskriminasi dalam perlakuan, gua meletakkan motosikal dan kereta sebagai kenderaan utama gua. Maka dalam pengalaman gua yang tak seberapa ni, gua terpaksa mengklasifikasikan beberapa jenis pemandu yang gua rasa nak backhand laju-laju.

Tujuan gua menulis ini bukanlah untuk membenci kepada mana-mana pihak, tapi tepuk stereng, tanya diri. Kalau lu tergolong dalam kategori insan dibawah, silalah bertaubat selagi masa masih ada.

  1. Pemandu yang suka potong barisan ikut laluan kecemasan.

    Wahai pemandu yang budiman, sedarlah bahawasanya semua orang dekat atas jalan tu nak cepat sampai ke destinasi. Apa hak lu nak potong di laluan kecemasan tatkala tayar lu semuanya kembung dan enjin kereta lu tak keluar asap ikut bonet lagi. Tu belum kira lu himpit penunggang motor kat tanah lagi. Beberapa kali gua tersodok kat tanah angkara golongan paling laknat ini. Dan nescaya, mereka juga menerima balasan berupa side mirror baru kerana patah akibat diterajang. Bersempena Aidilfitri ini, kepada mereka yang bertuah, gua mintak maaf dan padan muka hangpa. Apalah sangat side mirror lu dibandingkan dengan nyawa gua yang tak seberapa ni kan?ehehe

  2. Pemandu yang suka berhenti dekat tengah petak kuning di persimpangan jalan.

    Wohoi...lu ingat petak kuning tu petak letak kereta ke? Ini pun jenis manusia yang tak reti sabar.Lu nak cepat kejar lampu hijau, dah tahu jalan depan tak gerak so sabarlah tunggu turn sekali lagi. Bila lu berhenti dalam petak kuning tu, maka secara otomatik lu sudah block jalan laluan lain. Kalau gua naik bulldozer, kalau ada kereta bikin perangai ni memang dah kena sodok beb.

  3. Pemandu yang tak reti pakai lampu isyarat.

    Hello untie, lu ingat Toyota, Honda, Proton, Perodua, Mercz, Ferrari semua saja-saja ke buat lampu signal tu? Seronok-seronok sebab ada mentol terlebih order? Nak tukar lane ke masuk simpang ke, tolonglah bagi lampu isyarat. Bukan susah pun, tak ada nya kalau nak bagi signal tu kena kayuh dinamo. Kait jari je, menyala la lampu signal tu. Arghhhh..kalau tak nak pakai cakap, nanti gua pecahkan signal korang. Tak da la sakit hati sangat usha kereta yang tak cacat signalnya tapi tak reti kasi signal time nak masuk simpang.

  4. Pemandu yang keluar simpang ikut suka.

    Kalau lu keluar simpang kecik dan hendak ke kiri ke arah jalan besar biasanya lu akan jumpa signboard beri laluan kan? Tolonglah paham saudara-saudari yang gua hormati sekalian. Signboard tu suruh lu beri laluan kepada kenderaan yang laju dekat jalan besar tu. Bukannya signboard tu dicipta untuk beritahu yang lu yang diberi laluan. Keluar simpang tu berhati-hatilah, jangan macam gampang terus rapat kanan.

  5. Bawak di lane paling kanan dengan kelajuan siput sedut

    Ni lagi satu kategori insan yang walawei. Ingatlah tuan-tuan sekalian, lesen anda adalah dari JPJ Malaysia bukannya JPJ Amareka. Undang-undang di Malaysia mensyaratkan bahawa, lane paling kanan untuk memotong, lane tengah untuk kelajuan sederhana dan lane paling kiri untuk siput sedut dan kereta yang sama laju dengannya. Paham-paham sendiri la weh. Jangan perasan laju.

Selamat Hari Raya, Pandu Cermat Jiwa Selamat.


2 Panggilan Kad Raya Paksa

Gua kesian usha brader-brader posmen sekarang ni. Job dah makin kurang semenjak dunia internet menjengah kita. Maka untuk mengelakkan brader posmen bosan mengular. Marilah sama-sama lu hantar kad raya kepada gua untuk digantung di pintu rumah di hari raya nanti. Kad raya yang ada lagu diberi keutamaan untuk dilekatkan di pintu depan.

Alamatkan kad anda beserta bedak ke alamat opis gua di,

Harris Zahari
No. 33 (1&2), Jalan USJ 10,
Taipan Business Centre,
47620 Subang Jaya
Selangor

notaKaki : Dengar kata kalau hantar kad raya kat Agong nanti dia reply dengan duit raya ek?

1 Ramadhan Datang Lagi

"Cepatlah Syazni!! Kita dah lambat ni." ujar gua dengan kaki menghentak-hentak lantai, tanda kesabaran kian menipis. Gaya macam kapitalis yang bakal kerugian projek mega sebab lambat datang meeting.

"Kejaplah, aku nak siapkan pembetulan ni. Ustazah suruh buat pembetulan sebelum keluar rehat," balas Syazni yang gigih dalam bidang akademik. Gua syak dia trauma tengok muka garang Ustazah Aminah je, tu la modal nak buat dia rajin.

"Ok siap!!" jerit Syazni. Buku dilontar ke atas meja cikgu dan kami berlari macam Superman ke arah gelanggang badminton.

Bulan puasa ni, kalau ada siapa yang ke kantin kira tak true la. Raya nanti tak boleh komplen kenapa duit raya dapat sikit. Tepuk dada, tanya puasa ke tak.

"Woi..jangan start dulu!!" tempik gua secara serius kepada geng.

-------------------

Polis sentri one to jaga..polis mati pencuri jaga..

Zasss..


Bertempiaran geng gua lari. Zaman tu pun gua slow sikit dari Watson Nyambek, sekarang jangan tanya.

------------------

Kringggggg

Bunyi loceng tanda waktu rehat dah habis. Dan sebagai pelajar sekolah agama rendah, kami kena solat Asar secara berjemaah.

Kaki saiz 4 dilangkah ke arah bilik wudhuk. Kadang-kadang ada budak celaka yang tak reti beza bilik wudhuk dengan jamban. Beberapa kali jugak la gua nampak taik berketul dekat bilik wudhuk tu. Sekarang dah jadi engineer gamaknya budak-budak tu.

"Bismillah," monolog gua dalam hati.

Gua usha member-member paip sebelah. Masing-masing baru start baca bismillah juga gamaknya. Gua dapat bayangkan sejuk perut mak-mak kalau usha anak-anak dia time tu.

Lepas bismillah kena basuh tangan sampai pergelanggan tangan. Usha member sebelah. Ok, setel. Gua pun time tu tak berapa konpiden dengan flow wudhuk.

Lepas basuh tangan, masing-masing berkumur. Gua pun berkumur sama.

Usha kiri kanan, kumur-kumur tapi tak luah air keluar mulut balik.

Celaka...

-------------------

Itu kisah gua rasa dalam 15-16 tahun lepas. Sekarang era globalisasi, budak-budak tak curi minum pakai paip bilik wudhuk. Sekarang dah ada filter air Hai-O berteknologi nano.

Ramadhan ni datang setahun sekali je. Entah tahun depan sempat lagi ke tak kita bertemu Ramadhan, umur pun makin meningkat. Ramai kawan-kawan gua yang dah menyambut puasa dengan anak bini. Gua masih berkesempatan bersahur dengan keluarga. Umur gua 24 tahun, dan gua rasa 10-11 tahun gua tak duduk dengan keluarga. Campur tahun ni, gua rasa ada lah sejak gua mumayyiz dalam 2 tahun termasuk tahun ni yang gua betul-betul menyambut Ramadhan dengan keluarga.

Dalam kehidupan yang sementara ni, gua rasa macam tersentuh juga. Berapa lama sangatlah gua dapat spent masa yang berkualiti dengan mak bapak gua. Esok lusa kita tak tahu apa nak jadi kan? Bak kata orang Batu Gajah, Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. Today is a gift. Maka gunakanlah masa yang ada dengan meluangkan masa-masa ni dengan famili dan bakal famili. Semoga Ramadhan ini lebih indah untuk semua.