1 Ulasan Filem : Merong Mahawangsa (2011)


Kehidupan sebagai lelaki tidak berkomitmen menjadikan gua insan bebas. Dengan anugerah kebebasan diberi, gua pulas throttle minyak motor menuju GSC Summit USJ. Filem Merong Mahawangsa atau Benggong Mahawangsa menjadi pilihan santapan mata gua. Gua usha trailer filem ni macam gempak, tanpa ragu-ragu gua tuju kaunter beli tiket.

Filem bawah kelolaan KRU ini sememangnya dah gua jangka-jangka akan menggunakan CGI technology sebaik dan se'fully utilize' boleh. Berdasarkan pengalaman gua, filem-filem KRU yang pakai CGI ni, storyline macam gampang. Tapi jangkaan gua tersasar sedikit dalam Serong Mahawangsa ni. Storyline agak utuh.

Berbekalkan beberapa yang tak berapa terkenal di Malaysia, Yusry mempertaruhkan anak mat salleh celup, Stephen Rahman Hughes sebagai watak Merong Mahawangsa. Bermusuhan ketat pula dengan Kemawas lakonan Khir Rahman, gila babi ketat tak macam dalam Los dan Faun dimana dua-dua makhluk ni bersekongkol sebagai watak antagonis. Mungkin ada yang tertanya-tanya, adakah Stephen Rahman dan Khir Rahman adalah adik-beradik? Jawapannya, HELL NO!!

Plot cerita yang gua rasa boleh tahan cool, walaupun gua dapat rasa aura Pirate of Caribbean dalam filem ni. Tapi gua rasa ini kira permulaan yang cukup baik dalam era permodenan filem melayu abad baru ni. Sedangkan P. Ramlee pun ada mengambil perisa Akira Kurosawa dalam filem Semerah Padi, gua rasa okay lah ni.

Dari segi kareografi pertempuran memang solid, sebagai seorang pengamal seni bela diri. Gua nampak memang pengarah seni buat kerja. Boleh nampak beza movement time Merong Mahawangsa belum belajar silat dengan lepas belajar silat. Memang jelas beza street fight ngan silat.

Beberapa aspek yang gua rasa agak merosakkan mood gua, pertama prob, make up dan extra. Rambut Dato Rahim Razali memang macam gampang. Sorry to say Dato. Come on, CGI gila babi canggih, tak kan untuk rambut orang tua tu setakat tu je mampu ko buat? Dari segi pelakon extra pun satu hal, askar-askar Garuda & Langkasuka badan macam tak cukup zat dan orang kena penyakit bulimia. Come on weh, badan orang zaman dulu-dulu yang kerjanya masuk hutan dan hobinya bersilat memang tak logik la badan sehelai sepinggang. Cuba lu usha badan tok wan dekat kampung-kampung, walaupun umur dah 70-80 badan tetap solid. Adoi.


*Sapa saloon yang sponsor rambut pak cik ni?

Ini lagi satu gua marah, Music Director memang bikin perangai. Lagu Anuar Zain, Sedetik Lebih tu gua rasa dari segi ramuannya dah cukup untuh untuk market Malaysia. Kira-kira gua mesti ada jugak orang yang datang usha filem ni semata-mata nak dengar lagu Anuar Zain ni. Tapi sayangnya, Official Sound Track tak terkandung dalam filem ni langsung. Yang hanya adalah instrumental version. Come on sedas lagi. Berapa ramai mak cik yang bermimpikan nak menantu macam Anuar Zain frust dekat wayang?

Secara totalnya, it is a good start but it can be much better.

Rating : 7/10



4 Ulasan Filem : The King's Speech (Winner of The Best Picture Oscar Award 2011)




Ucapan Sang Raja menjadi pilihan gua untuk ulasan minggu ini, pemilihan filem ini dibuat atas dasar gua baru usha filem ni dekat wayang dan sementara gua tak lupa lagi. Sumpah gua tak terpengaruh dengan kemenangan Oscar yang Berjaya digondol secara haloba oleh filem ini.

Minggu lepas gua buat perangai bersama Nukman Basyir dan Khairul Ihsan untuk menyerbu pawagam sementara bersepah-sepah filem yang dicalonkan di Anugerah Oscar sedang rancak ditayangkan di pawagam. True Grit, Black Swan nanti dululah, gua ulas filem yang berat dulu.

Gua usha filem ni dekat TGV Sunway Piramid. Fasiliti wayang di sana amatlah gampang! Skrin kecik, filem terpotong kepala, sarikata jangan katalah memang konpem tak nampak. Selamat gua mahir mengira dalam bahasa penjajah, jadi masalah tu hampir tak wujud.

Filem ni mudah aja, tentang King George VI (Colin Firth) yang gagap. Gampang apa raja gagapkan? Be..be..beta me..me..meras..mikan. Perrghh..memang tak feel. Tapi masalahnya, masa mamat ni jadi raja, job scope dia bukan tertakluk kepada merasmikan aja. Tapi ketika itu adalah permulaan Perang Dunia Kedua. Kekuatan askar amat dipengaruhi oleh pemimpin yang menyuntik semangat nasionalisme ke dalam jiwa pejuang-pejuang ini. Maka peranan King George VI amat besar ketika itu. Lebih-lebih lagi bila pihak lawannya adalah Adolf Hitler yang mana seorang pemimpin yang amat hebat dalam bicaranya. Hitler vs Raja Gagap? WTF??!!

So dalam movie ni diceritakan bagaimana King George VI nak mengatasi masalah gagap yang membawa effect kepada negaranya. Maka dipertemukan King George dengan Lionel Logue (Geoffrey Rush), seorang pakar terapi berucap yang hell rebel nak mampos. Rilek main panggil raja dengan nama manja je.

Tema perjuangan individual menentang kelemahan diri, tanggungjawap dan persahabatan menjadi tunggangan pengarah British, Tom Hooper dalam filem The King's Speech ni. Standard la, filem yang nominated Oscar semuanya kisah tentang sekelumit babak dalam kehidupan yang membawa impak besar. Macam filem Up in the Air, kisah lelaki yang takut akan tanggungjawap, 127 Hours pasal lelaki yang tersepit tangan dekat batu. Tak pernah rasanya ada filem yang nominated mempunyai tema yang macam gampang tinggi sepertimana Transformers hendak menyelamatkan dunia dari Autobots dan filem 2012 tentang penyelamatan umat manusia dari bah besar.

Kekuatan filem ni bukanlah dari segi teknikal, namun ianya natural tentang kehebatan tunjang utama filem itu sendiri, iaitu pelakon. Colin Firth memang layang menang The Best Actor kelmarin, mamat ni memang damn it terer berlakon. Kadang-kadang gua rasa dia memnag true gagap. Gua salute la mamat bloody brit sorang ni.

Plotnya mengambil masa lebih kurang sepuluh tahun, pergerakan yang pantas tapi senang nak paham. Tak rumit gampang sangat. The Social Network punya plot kadang-kadang boleh bikin gua sakit hati. Penceritaan berdasarkan selangan tahun, dan setiap selangan tahun tu diceritakan peristiwa-peristiwa yang menjana pembinaan plot dan klimaks.

Disebalik kehebatan filem ini, terdapat pembongkaran agong dimana lokasi pengambaran untuk filem ini adalah sama dengan lokasi pengambaran filem porno gay...hell yah failed. Hahaha..jimat kot, laba dinikmati beramai-ramai, bak kata lirik lagu UTP.


Rating : 9.3/10