3 Laporan Berat Sebelah : Malaysia menentang habis-habisan Pakistan


*Macam biasa, gambar tak ada kaitan dengan post

Hari ini gua agak sibuk dan letih, deka ofis tadi gua dah merangkap sebagai technician air-cond, IT helpdesk, mentenen tak kurang gua tukang penyambut tetamu. Gua SMS Coach Rajagopal, "Bro, sorry gua hari ni flat la. Gua boleh lepak dekat subtitle je match dengan Pakistan karang". Coach Rajagopal steady, dia reply SMS pendek je.. "Ok, tapi substitute bukan subtitle tau".

Gua balik opis, mandi lebih kurang, semayang maghrib, sarung jersi naik motor pergi Stadium Shah Alam. Damn..gua tertinggal but bola, gua buat rilek masuk area padang pakai selipar Crocs local. Gua usha dah minit ke 20-an, Malaysia dah lead 1-0.

Mata gua perhati barisan kesebelasan utama Malaysia, ramai budak-budak muda dari Harimau Malaya A. Lirikan mata gua berubah kepada pasukan lawan pula. Tiada yang menarik, rata-rata rupa paras pemain Pakistan saling tak tumpah dengan penjual karpet di Jalan Tunku Abd Rahman. Mungkin ada seorang dua yang hensem sikit, ada iras-iras pelakon Radhi Khalid.

Corak permainan Malaysia memang lincah macam zaman Arsenal di era Dennis Bergkamp. Pantang bola sampai dekat gawang Malaysia, mesti kerja nak counter attack aja. Pada separuh masa pertama gua perhatikan Malaysia memang samseng, bertalu-talu asakan. Time tu jugak gua usha player Pakistan berlakon jatuh dekat 20 kali, macam-macam alasan diberikan seperti gasakan kasar pihak Malaysia, player Malaysia londehkan seluar dan tak kurang alasan seperti bulu kaki gugur akibat asakan angin akibat player Malaysia lari sebelah mereka.

Pada nak hujung separuh masa pertama, si gampang Pakistan mana pulak buat perangai Rajnikhan. Dia pergi tujah kaki keeper Malaysia, Khairul Fahmi. Kepala hotak dia! Nah kad merah sehelai. Selepas beberapa seketika bermain dengan 10 pemain, gol Pakistan dibolosi sekali lagi. Keeper depa macam gampang, panjang tangan dari akal.

Separuh masa kedua tiada apa-apa sangat selain lakonan pihak Pakistan. Player Malaysia pun dah bermain cara Malaysia. Sepak ke arah tiang, sepak langit, sepak penonton. Sesekali gua perhatikan pasukan Pakistan main kotor, pakai senjata rahsia, main kepit-kepit kepala player Malaysia bawah ketiak depa. Perrghh...Kepada mereka yang mengunakan LRT atau bas Rapid KL, anda pasti sedar bertapa mudaratnya penangan senjata ketiak Pakistan ini. Kesannya tak jauh berbeza dari penangan ketiak Bangla atau santau angin, jenis efek kecederaan dalaman punya. Dalam babak kedua ini fokus gua pun dah sedikit lari apabila kehadiran awek-awek, awek orang dan bini orang yang gua rasa ada daya tarikan yang agak kuat dari arah belakang gua. Kadang-kadang gua pandang depan, ada masa nya buat-buat betulkan pinggang terkehel dengan memusingkan badan kebelakang. Sesekali motivasi gua meningkat naik.

Secara keseluruhan, player Malaysia memang terer di separuh masa pertama dan tak berapa terer di separuh masa kedua. Perlawanan kadang-kadang menjadi hampir kecoh, tapi dapat disuraikan dengan aman oleh pengadil. Melepas peluang gua nak sekeh warga Pakistan.'

Sekianlah laporan saya dari bangku pemain simpanan yang berat sebelah.

1 Gua dan Scene Permotoran Dunia

Nama gua Achan Sinclair, orang kampung tak panggil gua Sinclair sebab nanti satu rumah perasan. Gua suka naik motor dan mempunyai sebuah motor berkuasa rendah. Gua dan scene permotoran bukanlah suatu perkara yang baru. Pengalaman gua dan motorsikal tambah tolak dah dekat 20 tahun.

Kimia gua dalam dunia permotoran bermula gua berumur 3-4 tahun, dimana Tok Wan gua sering bawak gua pusing kampung dan ke kedai kopi dengan Honda Cub beliau. Zaman tu gua muat duduk dalam bakul lagi. Not a big deal. Kalau sekarang gua rasa nak tempatkan kasut gua yang saiz 11 dalam bakul motor pun boleh jadi satu isu.

Pada umur gua dalam lingkungan darjah 6 tu, gua dah berjinak-jinak menunggang motorsikal tanpa lesen di dalam kawasan kampung. Pengalaman kali pertama gua menunggang (bukan menonggang) bukan sesuatu yang solid. Sepupu gua Lan Imegresen ajar gua bukan-bukan, akibatnya gua pergi bantai bontot kereta Pak Ndak gua.

Ketika gua berusia 19 tahun, bapak gua menghadiahkan gua sebutir motorsikal cap Honda. Bapak gua suruh bawak pergi kelas, tapi gua lenjan sampai ke Cameron Highland. Akhirnya dengan berkat doa ibubapa, gua dapat meningkatkan kelas motor gua dari motorsikal berkuasa rendah ke motorsikal berkuasa sederhana rendah.

Selepas 20 tahun gua berkecimpung dalam scene permotoran nasional ni, dah pelbagai jenis motor gua tibai. Superbike, scrambler, skuter makcik pergi pasar tak ketinggalan motor roda tiga. Cakap aja motor macam mana, gear songket? gear clatch kaki? motor tak ada clatch? Semua gua dah expert.

Tapi semalam gua kena fikir balik title gua. Apa layaknya gua bergelar Expert dalam scene permotoran nasional. Ketika gua bawak motorsikal selepas office hour di sekitar Subang Jaya, angin pun sepoi-sepoi bahasa. Gua bawak boleh tahan solid, menyelit sana-sini tanpa mengikut peradaban jalan raya antarabangsa.

Tiba-tiba...zass!!! Sebijik motor potong gua tanpa ragu-ragu. Gua tenung dalam-dalam, Valentino Rossi ke Mohd Zufahmi Khairuddin yang potong gua tadi. Sekilas gua usha, awek baju kurung putih, kain biru, kasut hitam. Awek form 6 potong gua!!! Perrghhhhhh.... tercalar maruah gua.

0 Gua dan Jacob Black

Gua lirikkan anak mata biru gua ke langit, tengok bulan pun dah purnama habis. Kalau gua keturunan Jacob dalam Twilight tu, memang sah-sah gua dah transform jadi serigala jadian. Dari pengamatan gua secara serius, bila bulan penuh ni ikut kalendar sah-sah tengah bulan. Bila tengah bulan, baki akaun gua dah tak berapa nak solid.

Jika diikutkan secara rasional, kalau gua transform jadi serigala jadian maka gua tak pakai duit. Kalau depa pakai duit, ke arah mana mereka nak belanjakan. Tak pernah pengalaman gua nampak serigala jadian pergi jamming, main snuker, beli nasi bungkus mahupun isi minyak motor.

Agak-agak kalau gua tanya mak gua, yang family gua ada gen serigala jadian ok tak? Lepas tu gua nak menumpang kat masjid mana ek?

notakaki : Jacob Black dengan Jack Black adik beradik ke? Jack Black boleh jadi serigala jadian tak?