2 Dont Try To Sing This Song



Cinta Dalam Hati

mungkin ini memang jalan takdirku
mengagumi tanpa di cintai
tak mengapa bagiku asal kau pun bahagia
dengan hidupmu, dengan hidupmu

telah lama kupendam perasaan itu
menunggu hatimu menyambut diriku
tak mengapa bagiku cintaimu pun adalah
bahagia untukku, bahagia untukku

ku ingin kau tahu diriku di sini menanti dirimu
meski ku tunggu hingga ujung waktuku
dan berharap rasa ini kan abadi untuk selamanya

dan izinkan aku memeluk dirimu kali ini saja
tuk ucapkan selamat tinggal untuk selamanya
dan biarkan rasa ini bahagia untuk sekejab saja

0 Hujung Sana Si Gadis Merah

Cuba ku susuri

rimbun pohonan palma
dalam igauan yang cerah surianya biru
dedaun rantingnya segar berkuntum jingga

dejavu ini telah ku alami dulu
di mana hujungnya adalah lambaian mesra
si gadis bibir mulus, molek, hitam manis lengannya

zahirnya

si dara itu bagai maya
terbentangnya seluas laut merah rantaian parsi
sedang di persisirnya terbit mata-mata air penenang debar
bila dihirup lekas dahaga meminta lagi
merobek nafsu diri mematah tiang berahi
jernih airnya penawar rindu dan sepi

bangunlah aku

melangkah longlai ke realiti sana
bila yang mampu tergenggam hanya waktu yang terpinjam
termungkir selang antaranya dek gelisah, risau dan salah sangka

si dara masih di situ
mungil senyumnya berdendang tenang zapin
pasrah liuk lentuk tubuhnya

kerna aku masih di situ,
di hujung rimbunan palma,
jauh dihujung sana.

0 Kalau Nak Diikutkan..

Kalau nak diikutkan rasa sayang
Ingin saja aku terbang
Hinggap di dahan yang rendang
Mengintai orang yang disayang.

Kalau nak diikutkan rasa kasih
Ingin saja ku merintih
Atas perasaan yang pedih
Dalam mengenangmu kekasih.

Kalau nak diikutkan rasa cinta
Ingin saja ku kata kau pujaan hati beta
Tiada dua mahupun tiga
Kerana tidak mahu ku jadi insan pendusta

Kalau nak diikutkan hati yang gundah gulana
Jadilah aku insan derita nan sengsara
Siang malam fikiran kacau entah kemana
Mengingati dikau kekasih hati hamba

Kalau nak diikutkan hati yang tak keruan
Ibaratlah daku nyawa ikan haruan
Umur panjang biarpun dah bertapa di daratan
Kerna masih ada kesan kasih sayang yang tak terhapuskan

Kalau nak diikutkan hati yang benci
Mahu saja pintu hatiku dikunci
Bak seteguh dan seutuh peti besi
Hinggakan tiada siapa yang mampu tembusi

Kalau nak diikut-ikutkan
Hanyalah sebuah coretan bukannya kiasan
Tiada melibatkan sembarang apa pun perasaan
Samada bagi insan yang hidup,mati mahupun yg pengsan…

(0100, May 29 2010)

0 Time Management Punya Sembang


Malam dah kian gelap. Dia punya gelap silap-silap nyamuk pun pakai lampu suluh nak cari makan. Kerja sekolah yang Cikgu Kamsinah bagi siang tadi nak kena submit esok pagi. Cerita pasal imbuhan "me", "ter" dan "pe". Kalau zaman tu dah ada Google tak pa, taip imbuhan lepas tu terus klik 'search'. Kalau lagi malas terus klik 'Im Feeling Lucky'. Ini zaman Sergey Brin sama Larry Page tengah tekun study nak ambik SPM hujung tahun tu.

Satu contoh ayat pun tak buat lagi. Petang tadi bukamain hebat gua main Tamiya dalam longkang dekat tepi padang. Sekarang dah huru-hara. Gua menulis tekan pensil sampai tembus muka surat belakang. Ilham tak sampai lagi. Dalam kepala dah terbayang Cikgu Kamsinah tarik rambut hentak-hetak kepala gua dekat meja. Plusshhh..berselerak darah. Kena papan hitam sikit, kena kipas pun ada, jadual kebersihan macam ada corak baru, batang hidung Che Wan Nurul Hanisah pun tak terlepas dari percikan darah gua.

Gua pandang mak gua. Mak gua buat muke tengah lipat kain sambil tengok drama Opah. Perrgh.. habis Opah ni dah pukul 12 malam. Macam mana pun, pukul 12 Abah gua akan hambat gua masuk tidur. Lantaklah Jepun jajah Malaysia balik ke, Malaysia masuk final World Cup ke. Asal pukul 12 gua kene tidur. Dan sekarang masa dah suntuk.

Ada pepatung hinggap dekat meja. Gua kejar... Lari dan terus kejar.

Teneeng..neneng..teng... keluar bunyi intro berita TV3 Nightline.

"Good morning.." gua dengar suara Raymond Goh.

Gua pandang sayu dalam-dalam ke mata Abah dengan Mak gua. Mungkin ini kali terakhir gua bersama mereka bila gua mengenangkan nasib gua dekat sekolah esok.

6 Ulasan Filem : Ip Man 2 (2010)



Ip Man. Waktu awal-awal gua tau cerita ni, gua bajet ni cerita pasal hacker, IP (Internet Protocol) Man. Tajuk movie bunyi gila babi teknikel. Sekali rupanya pronounce dia Yip Man. Sia-sia mak gua hantar gua masuk tadika cina masa kecik-kecik dulu.

Secara pendeknya Ip Man adalah seorang sifu kung fu style Wing Chun dari Fo Shan. Brader ni juga merangkap tok guru Bruce Lee. Filem Ip Man 1 memang terbaik. Ip Man 2? Come and read the review.

Selepas zaman jepun, Ip Man (Donnie Yen) pindah Hong Kong. Ip Man yang kaya raya dulu, sekarang dah jadi papa kedana. Untuk menampung kehidupan anak bini, Ip Man try market nak bukak sekolah kung fu kat Hong Kong.

Tapi undang-undang kat HK zaman tu memang anak aram. Sifu yang nak bukak sekolah kung fu kena sparring dengan sifu sekolah kungfu lain dulu. Lepas tu depa kena bayar duit perlindungan kat polis mat salleh yang korup macam aram. Gua pun tak paham depa terer kungfu, awat tak kungfu je mat salleh tu.

Nak panjang story, polis mat salleh tu bawak boxer, Milos mai HK. Perangai boxer tu macam anak-gampang atau son of a bitch dalam bahasa penjajah. Milos ni suka-suka hati pukul sorg tok guru kung fu, Sifu Hung (Sammo Hung) sampai mati. Lepas tu siap kutuk-kutuk orang cina lagi. Lepas tu, Ip Man pun take part nak challenge Milos ni la. Kira macam tu la story dia.

Yang menariknya, Ip Man adalah true story. So the best story is true story. Memang perjalanan Ip Man ni macam haram la. Zaman tu memang budak-budak kuat gaduh kot. Angkat-angkat kening je dah boleh start panggil geng angkat parang kot.

Dari segi story line, kisah dia terlampau simple. Drama dia tak cukup'drama' macam Ip Man I. Tapi dirctor, Wilson Yip ni memang terer dalam influence psikologi penonton. Dia suruh kita kumpul geram dulu, lepas tu hujung-hujung memang gua ketap bibir usha Ip Man pukul Milo tu. Tanda puas!!

Action? Sammo Hung kot action director. Mamat ni classmate Jackie Chan kot. Cuma dia tak sefemes Jackie Chan sebab BMI dia lebih 30. Tapi gua masih prefer Ip Man I sebab sesi pukul-pukul kali ni lebih 'beradab' sebab dia masuk pertandingan. Kalau street fight baru mantap beb. Cuma kurang sikit unsur tumbuk laju-laju macam Ip Man I.

Sinematografi dia, untuk Ip Man II dia macam ada unsur-unsur sinematografi filem kung fu klasik, part zoom in-zoom in muka bila nak gaduh.

Bini Ip Man lawa.

Secara keseluruhan best gak la. Tapi Ip Man I best lagi.hahaha

Rating : 7.8/10




Gua sertakan sama babak feberet gua dari Ip Man I bagi sesiapa yang tak pernah usha Ip Man I.



4 Achan & Wonderland



Sedang asyik gua menonton sinetron Ketika Cinta Bertasbih episod 267, tiba-tiba gua menerima panggilan dari sorang awek. Sedang gua tak berduit ni, syak gua kot-kot ada datin-datin nak jadikan gua anak ikan. Ada jugak duit nak mengadap mapley Kayu Original tu. Namun jangkaan gua meleset sama sekali, rupanya gua menerima panggilan untuk ke sebuah kursus yang bergelar Graduate Employability Management Scheme (GEMS) yang bertempat di Sungai Petani.

----------

Ketika Budak-budak Kaki Pau sibuk mencari rezeki di Puduraya,

"Gua naik bas pukul 12 pagi ni. Kalau drebar tu bawak secara berhemah seperti pasangan bercinta sedang memandu, gua syak kaki gua jejak Bumi Jelapang Padi dalam subuh jugak ni. Kalau drebar bas bawak macam setannirrajim, mungkin subuh esok gua masuk surat khabar." gua bermonolog dalam hati secara diam-diam.

Gua pandang tepi, ada seorang budak belasan tahun gaya indie berjaya di'paw' oleh Budak Kaki Paw. Mata berkaca-kaca tengok gua minta bantuan. Gua bikin endah-tak endah, "Ini masa lu nak belajar jadi lelaki."

Ada juga gua pertimbangkan pekerjaan Kaki Paw ni sebagai kerjaya gua, Tapi bila gua pikir dalam-dalam balik, kerjaya ni tak dak KWSP. kalau gua berjaya kumpul duit pergi haji pun, potensi gua untuk tak nampak Kaabah amatlah tinggi jika modal tambang gua hasil gigih gua paw warga KL.

----------

Hari Pertama kaki gua jejak Harvard Suasana Hotel, Sg Petani

"Mak oih, ramainya awek!!" gertak gua kepada Nukman Basyir selaku penjaga gua pada petang tersebut. Orang lain semua mak bapak hantar, gua gamble bawak beg AF dari KL. Sampai Kedah, mintak belas ihsan member suruh hantar.

Dengan ratio perempuan kepada lelaki 200:40, sapa tak seronok beb? lainlah gua Azwan Ali.

Perjalanan hari pertama tak banyak songgeh sangat. Nukman Basyir tunjuk gua area Sungai Petani, Tesco, panggung wayang gambar dengan harapan gua dapat menonton wayang dengan awek apabila ketiadaan beliau disisi.

---------

Minggu Kedua

Niat gua nak datang GEMS untuk bercuti terbantut apabila kena tuju sebagai CEO. Kerja CEO ni tak lari jauh dari tugasan seorang ketua darjah. Yang bezanya dalam kelas lu tak payah nak kejar Penentu Kunci Prestasi (KPI). KPI ditentukan dengan keaktifan ahli kumpulan dan kejayaan kumpulan tersebut dalam apa-apa pertandingan yang dipertandingkan.

Dalam awal-awal minggu ni, company gua masik ekselen. Setakat KPI tu memang mudah-mudah dapat jejak Top 3. Masa ni asal bukak mulut je sembang pasal KPI. Haram.

---------

Minggu Kelima

Budak-budak company gua dah pandai bikin onar. Air Terjun Sedim, Pusat Karaoke Village Mall, panggung wayang gambar Village Mall, sebut aja mana pusat hiburan di daerah Kuala Muda, gua saspek 80% mereka (kami) dah terjah.

Masa ni semangat pergi kelas masih teguh terpalit dalam hati nurani masing-masing lagi. Trainer sebagai lilin pembakar semangat dalam diri. Masing-masing semangat nak jadi pekerja kolar putih. Kasut sentiasa berkilat, kalau berdebu tu memang asyik kena pandang serong. Pen pun kena pakai yang boleh pantul cahaya, setakat pen tudung plastik tu boleh letak dalam poket seluar je la, lagi-lagi kilometriko, pen jimat sampai boleh menulis berkilo-kilo jauhnya. Ingat golden rule!! Orang kaya suka membazir, pakai pen yang boleh tulis 2 muka lepas tu kena beli pen lain. Jam tangan juga memain peranan penting untuk nampak gaya opis, kalau jam lu bukan tali besi, awek receiptionist pun tak pandang. Ni semua angkara module "Professional Grooming". Tak Punk langsung!!

----------

Minggu Kelapan

Masa ni gua dah sibuk lain macam, kadang-kadang muka biru sebab lupa nak tarik nafas. Busy sangat punya pasal. KPI company gua dah memang terbaik, dari No 1, jadi no 3, no 5, sekarang ni no 6. Misi gua nak kasi jadi no 8, merangkap nombor paling last.

Kemalasan dah mula menguasai diri. Modul team building memang menjadi, sebab gua berjaya membawa team gua bersama dalam membuat onar. Bersatu kita teguh!! Bercerai kita rujuk balik.

----------

Minggu Kesepuluh

Ni musim mengawan, ramai pulak jadi sentimental nak luah-luah perasaan yang terpendam. Misi company gua untuk menjejak ke tangga ke-8 dah pun tercapai. Budak-budak dah tahap klimaks kuat main-main. Kalau indeks kemalasan boleh diukur, memang Robert Wadlow pun mendongak usha graf gua.

Lu imagine dah 10 minggu gua tak tekan remote TV. Gua menggelarkan diri gua dah zuhud kerana TV adalah ibu segala hiburan. Seorang kanak-kanak tak berkelakuan macam jin jika beliau tak didedahkan dengan kartun Shin Chan. Pak Cik- Pak Cik tak kan lepak di kedai kopi jika tak menonton Buliten Utama kerana takut digelakkan member-member bila kita tak dak modal nak gebang.

Macam biasa, dah berjumpa mesti ada berpisah. Dan selama 2 bulan setengah ni gua rasa memang best. GEMS in a big step in mylife.

-----------
Hari ni gua kat rumah

Sinetron Ketika Cinta Bertasbih masih tak habis-habis lagi, mungkin tasbih dia panjang sangat kot.

1 Ulasan Filem : Lelaki Seterika 2 ( Iron Man 2) 2010


Jika Iron Man mampu membuat gua terhibur senang hati, Iron Man 2 pulak mampu membuatkan gua susah hati. Apa muslihat rating kat media massa letak tinggi-tinggi. Bagi gua memang letih nak menaip panjang-panjang pasal cerita yang buat pakai buku lali? Buat krem jari je.

Rating : 5/10