3 Gua Nak Pergi Kursus Belajar Masak Tom Yam

UMNO gaduh dengan PKR, Syiah gaduh dengan Sunni. Gua nak pergi runaway vacation to Phi-Phi Island... Bye-bye Malaysia untuk seminggu



1 Awak Gay, Saya Tak OK


Lu kenal Azwan Ismail? Gayanya tak lari jauh dari lelaki-lelaki biasa, namun jauh di sudut hatinya mungkin mampu mengalahkan Azwan Ali. Dia adalah seeorang jurutera berbangsa Melayu yang berusia 32 tahun. Dia kata dia mengambil 30 tahun untuk mengenal dirinya dan kini dia mampu berkata 'Saya Gay, Saya OK' di YouTube. Hebat bukan? Kini dia berani berhadapan dengan Mak Long dekat Gemecheh, Negeri Sembilan dan bercakap, Mak Long, saya gay dan saya ok.

Mungkin selepas ni Azwan Ismail akan menjadi benchmark kepada warga Malaysia bersuara tentang orientasi seksual mereka yang taboo dari pandangan umum atas dasar Seksualiti Merdeka. Selepas menjadi benchmark, selepas ini mungkin Azwan Ismail boleh menjadi rakyat Malaysia pertama yang upload video porno homoseksual di Red Tube (mungkin PERTAMA). Apa lagi kemungkinan terjadi selepas Seksualiti Merdeka?

  1. Brader yang jual satay ikan depan Sek Keb XYZ akan mengaku," Gua sebenarnya horny bila melihat kanak-kanak datang membeli satay dengan gua". "Gua pedophilia ,gua OK".
  2. Apek tokey kedai eksoz pulak buat pengakuan, "Gua memang tak tahan usha lubang ekzoz ni". "Gua suka anal, gua OK".
  3. Sepasang suami isteri yang pada fizikalnya nampak normal sering bersiar-siar di taman tasik pada hujung minggu, namun dalam jiwa mereka ada unsur kejam yang tak dapat dihuraikan secara kata-kata. "Kami BDSM, kami OK"
  4. Encik Raja adalah seorang penternak kambing jenis Boer yang terkemuka di dalam negara, namun kambing bukanlah sekadar sumber rezekinya, ia lebih dari itu. Ini telah diakui Encik Raja melalui videonya di YouTube, "Saya zoosexuality dan saya ok."
  5. Jay adalah seorang kakitangan kerajaan dan bekerja sebagai seorang penjaga rumah mayat. Kerjanya bukan main-main, Jay sering menghantar kisah seram ke majalah Mastika. Namun sebenarnya Jay bukanlah seorang yang penakut dengan mayat, malahan dia adalah pencinta mayat. " Saya necrophilia, saya OK"
Inilah penangan Seksualiti Merdeka.



3 Ulasan Filem : Hantu Kak Limah Balik Rumah (2010)


Filem Hantu Kak Limah Balik Rumah (HKLBR) memang antara list filem melayu yang gua tunggu-tunggu. Terus-terang gua cakap filem ini bukanlah sebuah filem yang kuat dari grafik, CGI jadah sume tu. Filem ni memang sebuah karya seni yang halus dan boleh dihuraikan berdasarkan perspektif mana kita menontonnya. Jika lu nak menonton hiburan ringan, filem ini mampu memberi komedi sanduran yang cukup direct dan ringkas. Namum jika lu seorang observer dan mampu mengupas lapisan-lapisan di sebalik komedi ringan tadi, gua berani jamin HKLBR merupakan filem yang indah yang penuh dengan kritikan dan sindiran sosial, politik dan idealogi.

Story line yang cukup mudah untuk difahami. Berbekalkan watak dan persekitaran dari filem Zombie Kampung Pisang mengisahkan Husin (Awie) pulang dari Singapura ke Kg Pisang selepas beberapa tahun berkerah tenaga di oversea. Sebelum Husin ke Singapura, dia telah memutuskan pertunangan dengan Che Nin (Umi Nazeera) iaitu anak Pak Jabit. Kepulangan Husin tak disenang Pak Jabit. Sepermulangannya maka muncullah cerita-cerita angker mengenai Kak Limah. Jadi macam biasa, isunya bagaimana penduduk Kg Pisang nak setelkan permasalahan yang mendatang.

Story line simple, sesimple-simplenya. Bagi siapa yang kaki menonton filem yang direct, pasti ada yang berkata filem ini super ringan. Perspektif masing-masing, gua tak salahkan sesiapa. Mungkin ada juga yang membandingkan dengan filem komedi sarkastik dari luar seperti Blade of Glory etc. Tapi filem ini menonjolkan realiti kehidupan majoriti masyarakat melayu di kampung. Sebagai rakyat Malaysia dan orang negeri Perak, filem ni terasa dekat dengan jiwa gua.

Apa yang mahal dalam filem ni?

  1. Babak-babak yang cukup sinis dalam memberi kritikan sosial, politik, industri filem dan beberapa aspek lagi. Kritikan-kritikan seperti Abang Ambulans yang merawat Tok Bomoh tapi mulut pot..pet..pot..pet dok merungut tentang kerjanya. Biasa jumpa? Haha.. Budak-budak yang naik perangai akibat pengaruh video game, orang dok degil drive sambil cakap henpon, ada segelintir pekerja gomen sering jadi lalang, babak kritikan kepada kepimpinan yang payah nak lepas pucuk [im[inan ke[ada kaum muda, kritikan kepada sesetengah orang yang sengaja nak nampak susah untuk meraih simpati dan yang gua suka KRITIKAN TERBUKA KEPADA RAZAK MOHEIDEEN..yeaah
  2. Babak-babak memorial juga dicipta semula dalam filem ni, babak Awie naik motor besar dalam Sembilu, babak pak cik MC membebel dalam video klip M. Nasir Lagu Jiwa Lagu Cinta, babak pemain gitar solo dalam filem Rock (penampilan khas Rosli Mahlim, Sweet Charity).
  3. Pengajaran yang cukup deep, gua tak larat nak list.
Dari segi sinematografinya, gua usha filem Mamat Khalid banyak diinspirasikan dari gaya filem Stephen Chow. Garapan gaya dan angle yang mengingatkan gua kepada filem-filem Stephen Chow. Tapi apa gua kisah. Gua terhibur.haha

Soundtrack bukan isu dalam filem-filem begini. But most of the tracks adalah lagu-lagu popular 80-an. Salah satu faktor lagi yang membuatkan filem ni dekat dengan gua.

Awie memang smart gila babi, Umi Nazeera lawa..secara lakonan semua power-power belaka. Secara keseluruhan filem ini adalah filem melayu yang membuka minda kita secara kritikan dan hebat. ANDA HEBAT!!

Rating : 8.5/10

Lagu Cinta Kristal cover by Awie menjadi dendangan gua malam ni






2 Ulasan Filem : The Social Network (2010)


Sungguh ironi gua pergi ke Cineleisure Damansara menonton The Social Network. Kisah adaptasi kehidupan pencipta rangkaian sosial terkenal Facebook, Mark Zuckerberg. Sememangnya kisah Zuckerberg ni ditambah-tambah sikit agar nampak dramatik di mata penonton. Gampang apa gua nak duduk dalam wayang selama 2 jam 1 minit kalau nak menonton kisah seorang programmer yang duduk atas kerusi mengadap komputer sepanjang hari dia. Baik gua usha 2 Alam kan? Hehe

Bagi gua The Social Networking ni bukanlah sebuah dokumentari mengenai Facebook atau filem biografi mengenai Mark Zuckerberg. Tapi ini adalah sebuah drama kehidupan mengenai persahabatan, pengkhianatan, wang, pengaruh dan idea.

Macam biasa Zuckerberg adalah seorang Yahudi yang gila babi nerd yang study dekat Harvard. Zuckerberg ni kerjanya mengadap komputer dan blogging, tak macam yahudi-yahudi dekat Israel yang sibuk nak menindas penduduk Palestin. Sebab Zuckerberg ni gila babi nerd, maka awek dia fed up dan break up.

Zuckerberg ni dah la nerd, muka macam gampang lepas tu awek lawa pulak. Sah-sah la susah si Zuckerberg ni nak cari awek setanding dengan awek dia tu, jangan kata setanding awek dia. Entah-entah nak mengorat Rosnah Mat Aris pun tak lepas. Okay.. gua baru teringat gua masih bujang jugak.

|Diakibatkan kemarahan melampau dan dendam kesumat yang bernanah di hati busuk Zuckerberg, maka dia hack network Harvard dan buat satu laman web untuk compare-compare tahap ke'hot'an seseorang awek itu dipanggil FaceMash. Macam ni la lebih kurang.





VS









Jawapan lu simpan dalam hati ok?

Maka selepas jadi hot sekejap dikalangan Harvardian, Zuckerberg ditawar bekerja dengan kembar Winklevoss. Zuckerberg hanya bersetuju pakai air liur. Last-last mamat ni edit-edit sikit idea Winklevoss ni dan come out dengan Facebook.

Lepas keluar Facebook tu pulak banyak drama dia dengan kawan baik dia sampai nak main saman-saman.

Pembawakan plot cerita ni lebih kepada flashback dan crossing plot. Dimana latar masa memain peranan sebagai trigger dalam filem ni. Sekajap ditayang babak di meja kena saman dengan Winlevoss, lepas tu flashback bagaimana situasi tu berlaku. Kemudian bersambung dekat meja perbincangan saman untuk Eduardo Saverin pulak. Lepas tu flashback balik.

Filem ini bukan sekadar nak menonjolkan penceritaan melalui plot sangat. Pembinaan watak juga diambil kira. Sukar untuk melabelkan mana watak protagonis, antagonis dan sebagainya kerana setiap watak ada kebaikan dan keburukan masing-masing. Inilah lumrah dunia, kadang-kadang pelakon filem porno juga merupakan jiran yang baik dan peramah..hehehe

Watak utama Zuckerberg dilihat sebagai seorang geek yang hebat dalam memanipulasi perbuatan dan pemikiran manusia. Sepertimana populariti yang kecap melalui Facemash, memanipulasi tentang tabii manusia sering membeza-bezakan mana cantik mana buruk. Pembinaan Facebook itu sendiri adalah sebuah idea manipulasi pemikiran manusia. Manusia ingin berhubung, berkongsi gambar, memberitahu apa yang kita minat secara tak langsung, bagitahu status kita. Gampang r kalau nak introduce diri sendiri, "Hi I am Achan and I am single". mamat ni juga boleh dikatakan punk sebab tak kisah apa benda yang dia buat dan berani bikin taboo.

Skrip pertuturan Zuckerberg memang macam setan, memang gaya nerd 110%. Jadi!! Cakap laju-laju, isi-isi semua bunyi teknikal, lepas tu tak reti apa erti emosi. Memang itulah gaya nerd terhebat!!

Justin Timberlake sebagai penghasut dan pencipta Nepster, Sean Parker yang sering bermasalah dalam wanita, karier dan dadah gua nampak Justin tak nakal macam tu. Watak tu tak ngam dengan budak N'Sync ni. Tapi watak kembar Winklevoss memang menjadi. Walaupun pakai seorang pelakon untuk berlakon dua watak. Tapi dua-dua watak tu sungguh kuat variasi attitude dan kekuatan watak. Cool!!

Gua kagum dengan hasil David Fincher, pengarah filem Curious Case of Benjamin Button & Fight Club. Kebanyakan filem mamat ni memang A. Pengalaman dalam penghasilan filem Zodiac, adaptasi kisah pembunuh bersiri vintage banyak menolong Fincher dalam penerbitan Social Network.

Filem ni boleh dikatakan antara filem yang dapat menarik pehatian gua sepanjang 2010. namun gua rasa mukadimah filem ini terlampau teknikal bagi mereka yang bukan berlatar belakang IT. Persoalan seperti apa tu PHP? Firewall? Encryption? mungkin boleh jadi persoalan dalam mimpi penonton.

Okay..dah pukul 6. Gua nak balik kerja.
Rating : 8.1/10

Damn..trailer dia lagu Creep Radiohead!! Aku kasi naik rating tambah 0.2...sekarang jadi 8.3..haha..ni blog gua..sukati gua










0 Pencuri Mari, Pak Cik Hepi

Tajuk berita 'Pencuri Dipukul Penduduk Kampung'

Gambar dalam paper,


Okay..not a big deal..

Tapi bila dihayati dalam-dalam..


*Pak cik tersenyum kepuasan dapat pukul orang.hehehe


0 Keakraban Tabloid Di Malaysia

Gua dah cakap, Kosmo dengan Harian Metro ni adik beradik. Lu tak cayer.

Mukadimah di Metro,




Isi penting di Kosmo pulak,




4 Selamat Hujung Tahun

Sekarang kalau ikut kalender kuda, bekground kaler kotak-kotak dia dah bertukar warna dari kaler putih dah jadi kuning cair. Ini bermakna hari cuti sekolah telah menjelang. Bila hari cuti sekolah dah menjelang, secara otomatik ia bertukar kepada musim orang berkahwin. Semua orang nak kawin, penyanyi Elyana nak kahwin, Bienda dah kawin. Tu tak campur sepupu yang time kecik-kecik gua main khemah-khemah pakai kusyen sekali, tu pun ada 2 orang dah kawin.



Mamat ni nama dia Din Zaufan, vokalis group nasyid gua waktu belajar. Dia pun dah nak kahwin time Rock The World nanti. Gua plan, makan kenduri then terus masuk mosh pit.

Ni nama dia Adam Amir, muka macam Altimet sikit-sikit. Perangai macam helmet. Dengar cerita dia pun nak tunang hujung tahun ni. Harap-harap dia bertunang dengan pasangan yang berlainan jantina.

Gua tak kisah, kawan-kawan gua nak kahwin semua. Depa dah cukup haul. Tapi gua kisah kalau ada seorang budak ni cakap dia nak kahwin. Gua akan kucar-kacir cari awek, pas tu kahwin laju-laju sebelum budak ni kahwin. Gua send mass email kat mmber-member fb yang single lagi, ajak kahwin. Kalau dia potong gua kahwin...gua tak tahu apa nak cakap. Hobi melukis gaun, karok lagu Katy Perry, bintang idaman Madonna..haram tol


Astaghfirullah..NymQ kat blog pun ada gambar love

Congrate kepada kawan-kawan yang nak construct masjid..hehe

1 Good & Bad Inventor

Thomas Edison merupakan seorang perekacipta yang menerangi pelusuk rumah dengan mentol. Lu bayangkan kalau satu dunia pakai pelita minyak tanah. Yang kapitalis akan jadi super kapitalis.


Adik-beradik Wright juga berjasa dalam merekacipta kapat terbang berenjin. Lu bayangkan tak ada kapal terbang berenjin. Pain gila beb, gua syak mau boleh jadi traffic jammed dekat laut. Ada traffic light siap.


BUT WHO INVENTOR OF THIS PRODUCT??!!
F*** YOU!!











3 Pemusnah Kapitalisme : Selamat Hari Raya Haji


Raya Qurban kelmarin memang lain macam sikit, sebab kebiasaannya gua bangun pagi mandi sunat, pakai baju, pergi sembahyang raya, balik rumah, makan makanan sedap-sedap, tengok TV dan hibernasi.

Raya kali ni parents gua pergi Mekah, so nak makan? Kene masak. Nak baju cantik? Iron sendiri. Nak rumah cantik? Pandai-pandai la kemas. Pendek kata raya kali ni memang gua kenal erti
kehidupan. Haha.

Disebabkan Hari Raya, maka tak tergamak gua nak biarkan adik-adik gua makan megi lepas sembahyang raya. Maka gua dengan inisiatif sendiri berpulun masak beberapa lauk tipikal raya. Oh ya, jangan pandang gua sebelah mata. Lu ingat tak de punker kat dapur? Lu usha Gordon Ramsay sikit.

Maka untuk menjadikan fantasi gua suatu realiti gua pergilah membeli-belah. Mula-mula gua ke Tesco, gua nak beli ayam, sayur-sayur sama mesin pengisar atau bahasa dapurnya blender. Mudahkan ke Tesco? Semuanya ada. Gua tolak troli ke bahagian elektronik, ke bahagian daging, sayur. Bayar sekali je semua.

Nak dijadikan cerita gua ke bahagian elektronik, angkat blender sebijik bawak pergi try dekat kaunter. Ada uncle tua, berdasarkan pengalaman gua bekerja di Parkson dulu, gaya dia macam Shift Supervisor. Ok fine, gua try. Then gua tanya pasal warranty. Dia kata, "If anything happen with this blender, AWAK JANGAN DATANG TESCO INI. You need to bring it to Pensonic by your own". Ok gua fine dah situasi tu, but this fuckin fella keep repeating "JANGAN DATANG TESCO INI FAHAM??!!" What the fuck uncle? You supposedly say to me, "If anything happen, awak TAK BOLEH claim warranty dekat Tesco. Bukannya JANGAN DATANG TESCO". Macamlah gua nak buat huru-hara kalau blender tu rosak.

Oleh kerana gua terasa fuck-up sangat dengan situasi, dan ke-tidak mesraan uncle tu. Gua cancel terus angkat blender tu. Better gua angkat dekat kedai eletrik cina dekat depan rumah gua. Warranty pun senang, kalau jahanam. Jalan kaki je gua bagi blender tu dekat Apek tu.

Then gua ke bahagian barangan dapur, usha ayam, sayur semua. What the hell? Ini barang dapur tahun berapa ni? Gua syak ayam tu kene sembelih agaknya sebelum puasa lepas kot. Ayam tak fresh gila, sayur layu macam gampang. What the fuck ni weh? Korang bajet gua nak makan ke ayam macam ni?

Gua tensen gua pergi cari pasar malam. Gua compare kualiti dekat pasar malam dengan Tesco. Jauh sangat berbeza. Lu bayangkan cili kering dekat pasar malam, dia dah buang tangkai. Maka gua beli cili kering tu tak da lah kene timbang dengan tangkai sekali. Walhal nanti gua kene buang jugak tangkai tu, tak kan gua nak masak tangkai sekali. Ayam pun gila babi fresh compare dengan ayam Tesco.

Gua fikir balik, kenapalah orang suka shopping dekat hypermarket? Mudah shopping semua sekaligus? Apa guna mudah kalau menyusahkan, contoh macam warranty blender tadi. Gampang apa gua nak kene hantar dekat Penang kalau blender tu rosak. Murah? Brader..memang barang hypermarket murah compare dengan pasar malam. Depa beli barang in buck, tapi cuba tengok kualiti dia. Sanggup lu nak makan ayam yang entah bila kali terakhir ayam tu berkokok. Sememangnya hypermarket adalah contoh KAPITALISME TERBAIK!!

Kewujudan hypermarket ni kalau difikir-fikir balik, hanya memusnah bisnes rakyat Malaysia je. Gua tak cakap pasal bisnes orang Melayu ke apa. Gua cakap pasal satu Malaysia! Kedai runcit Samy, kedai eletrik Chong, Pasar Mini Siti. Kesemua bisnes depa telah dikumpulkan disuatu tempat dan dinaungi oleh hypermarket.

Akhirnya aliran tunai yang major akan masuk kepada poket beberapa syarikat aja, kalau tak poket Tesco, Giant, kalo tak pun Carrefour, nak mat salleh sikit Cold Storage. Brader..lu pikir balik. Yang lebih menyedihkan lagi kebanyakakn syarikat hypermarket ini berasal atau dimiliki oleh syarikat berasal daripada luar negara.Kerajaan selalu menyebut salah satu cara untuk memajukan ekonomi adalah dengan memastikan duit Malaysia tidak terbang ke luar negara tapi sayang...cakap tak serupa bikin.

Mungkin faedah kutipan cukai yang diperolehi oleh kerajaan daripada syarikat pengelola hypermarket ini lebih tinggi berbanding kutipan cukai yang dapat diambil daripada peniaga kecil-kecilan,tapi sebenarnya kita sedang melemahkan ekonomi orang kita sendiri apabila kita terlalu bergantung dengan hypermarket itu.

Sampai satu tahap pembangunan hartanah pun ditentukan oleh kewujudan hypermarket. Contohnya, rumah gua di Kota Damansara, dalam lingkungan 5 km ada 3 biji hypermarket. Giant, Tesco dengan Carrefour. Hartanah memang harga macam setan. Sebab kita sekarang kalau nak beli property nak kene compare, ehh rumah aku ada Tesco tak? Ada Giant tak?

Sebenarnya secara tak langsung kita tak sedar kewujudan hypermarket ni telah mengorbankan peniaga-peniaga tempatan. Ok, let say dekat Cheng Melaka dah ada Tesco. Lu ingat senang ke Kedai Runcit Pak Said nak compete dengan Tesco? Bila terkorbannya peniaga-peniaga kecil ni, secara tak langsung maka terkorbanglah kualiti dalam barangan seharian kita.

Kualiti atau kuantiti?Nampak hebat atau nampak sederhana?
Kita akan makin tersepit dan yang kaya akan jadi bertambah kaya.

Damn..asal gua hari ni rebel sangat ni? Layan punk dulu, ni punk ok..bukan neo-pun macam My Chemical Romance..sak





0 Selamat Hari COPD dan Hari Raya Qurban



Hari ini 10 Zulhijah atau 17 November. Hari ini jugak adalah Hari Raya Qurban merangkap Hari COPD Dunia. Raya Qurban tu lu tau la kan? COPD tu sejenis penyakit peparu kronik style saluran menyempit sama peparu krem tak bley kembang kecut. Punca utama, dokter kata rokok. Kalau Arwah Tok Wan gua hidup mesti dia saman hospital. Asal penyakit kronik je rokok lah alasannya. Dia hisap rokok lebih 60 tahun okay je. Last-last arwah kene selsema je.

Jadi untuk memastikan lu betul betul-betul layak dan true untuk menyambut Hari COPD Dunia ni, lu kena jawap soalan-soalan ni.

1. Adakah anda batuk pada kebanyakan hari?
Gua jawab ya. Lu?

2. Adakah anda keluarkan kahak dengan banyak?
Sejak akhir-akhir ini boleh tahan la koleksi kahak gua. Gua jawab ya. Lu?

3. Adakah anda rasa cepat penat berbanding dengan kutu sebaya umur?
Penat layan kerenah perempuan gua jawap ya. Lu nak jawab apa?

4. Berumur lebih 40 tahun?
Gua tidak langsung. Baru 23. Lu?

5. Adakah anda merokok sekarang atau bekas perokok?
Gua jawab ya sambil pakai seluar jeans, nak bersiap beli rokok. Lu?

Depa kata kalau kita semua jawab Ya untuk 3 soalan atau lebih, itu bermakna mungkin kena penyakit COPD. Amacam gua dapat 3. Jom bersama menyambut Hari COPD Sedunia..!

Nasihat gua berdasarkan pengalaman: Pandai hisap rokok..pandai-pandai le pergi futsal ke, silat ke, berlari petang-petang ke, pergi gim ke, main konda-kondi ke, tuju selipar ke.. Apahal pula nak tengok drama petang-petang kan?

Selamat Hari Raya Qurban dan Hari COPD.



1 Pengalaman Ngeri Saya Di Sauna

Gua pergi ke sauna untuk merehatkan badan yang lesu.

Gua kuak pintu kayu sauna, gua nampak mat salleh berusia 60-an berbogel dan bahagian sulitnya menghala tepat paras mata gua.

"Damn it," gua termelatah maki bahasa penjajah.

"It's okay," balas mat salleh tua tersebut.

Tanpa gua perasan, posisi gua duduk dalam sauna tu melekat ke dinding menambah jarak antara gua dan mat salleh botak bogel tu.

--------------------------

Esok hari mata gua kena ketumbit...ciss


4 Tafsiran Azman

Terdapat segelintir kawan-kawan gua tak dapat pikap bila gua kata, " Woo, Azman sial lu". Maka gua prihatin untuk menulis perihal Azman? Siapa Azman? Terlebih dahulu gua memohon maaf jika nama lu Azman dan lu tak berperangai Azman. 'Azman' adalah trend. Ianya kacip dengan watak bernama Azman dalam drma-drama melayu swasta.

Ikuti Perihal Azman,

1. Lelaki Melayu Terakhir.
Sudah semestinya 'Azman' ini adalah seorang Melayu, biasanya Melayu asli, tidak ada darah kaum lain, tetapi mungkin ada di antara mereka ini berdarah campuran. Tetapi kuranglah. Fenomena 'Azman' ini wujud dikalangan lelaki yang berumur awal hingga akhir 20an biasanya, dan akan bertukar menjadi seorang 'Azmi' (Cerita Lain) bila mencecah umur 30an.

2. Berambut Pendek
Aku jarang berjumpa Azman yang berambut panjang, kecuali mereka yang minatkan Innuendo. Selalunya mereka ini berambut pendek, dan masih gemar gaya-gaya rambut terpacak yang popular dahulu pada zaman awal 2000an. Rambut terpacak di sini aku maksudkan sebagai rambut yang dipacakkan menggunakan bahan penggayaan rambut yang bukan Tancho yang busuk itu, itu hanya terhad kepada Mat Rempit. Paling pantang jika disamakan dengan Mat Rempit, sebab pada mereka Azman ini sekurangnya satu tahap ke atas dari tahap sosial Mat Rempit. Aku misalnya tidak berada di dalam skala yang sama, tetapi cukup untuk seorang Azman untuk berada hanya satu tahap di atas Mat Rempit, sebab Melayu memang mudah puas hati. Baru-baru ini akibat penjenamaan Asmawi Ani, gaya rambut yang dahulunya dikaitkan dengan budaya kuning Skinhead memang amat popular, tetapi majoriti mereka masih mengamalkan penggayaan rambut pendek yang dicacakkan. Biasanya juga rambut tidak diwarnakan sebab Azman kan nama Melayu?

3. Fesyen Kemas Tapi Macam Tidak Kena.
Azman ini bergaya, tetapi tidak sebergaya Lelaki Metroseksual (kisah lain). Sebab Lelaki Metroseksual sering disalahanggap oleh golongan ini sebagai Lelaki Homoseksual, dan amat penting untuk seorang Azman untuk meyakinkan satu dunia bahawa dia ada lelaki Melayu tulen yang sejati. Akibat untuk menunjukkan imej professional, golongan ini gemar bertali leher (tali leher yang sedikit lebar dan bukan nipis agar tidak dikelirukan dengan Mat Indie), walaupun untuk makan tengahari, dan kemeja yang sama akan dibuka 3 butang dari bahagian kolar ketika keluar berseronok ketika waktu malam agar boleh menunjukkan imej bersantai. Sudah tentu kemeja adalah pakaian kegemaran, terutamanya yang berwarna putih ala Innuendo dan berwarna hitam ala Billy Zulkarnain. Selalunya akan dipadankan dengan seluar jeans yang bukan skinny (sekali lagi agar tidak dikelirukan dengan Mat Indie yang tidak bekerja dan tidak berwang) yang diseterika. Selalu dipadankan juga dengan cermin mata hitam, yang dipakai terutamanya ketika memandu, mengambil gambar untuk akaun Myspace/Facebook dan berjalan di waktu malam.

Walaupun berusaha untuk bergaya, dengan sentuhan ala-dandyism dan unsur-unsur Lelaki Itali (antara jenama yang sinonim ialah Gucci, Armani, Versace dan apa-apa yang dipakai Aznil Nawawi), masih kelihatan seperti sekurang-kurangnya ketinggalan 5 musim fesyen kontemporari. Akibatnya ramai yang jarang bereksperimentasi dengan fesyen, kecuali mereka yang berani yang akan mengenakan kemeja T polo Ralph Lauren berlogo besar yang bukan dengan logo satu kuda+pemain polo di dada, tetapi dengan DUA ekor kuda+pemain polo. Sila Google. Seperti yang disangkakan, kolar baju wajib dinaikkan sebab hawa di dalam kereta mereka ini terlampau sejuk dan mudah untuk melakukan aksi Gentel Kolar Untuk Menunjukkan Sifat Kerek.

Pengecualian dari gaya di atas ialah pakaian yang disertakan lambang-lambang penaja sukan lumba kereta F1, terutamanya yang berwarna merah dan hitam.

4. Tidak Suka Naik Bas.
Berbeza dengan 'Lelaki Ampang' (kisah lain) yang sukakan pengangkutan awam dan kereta Nasional, (wira stiker lancer, neo etc) Azman ini menjadikan kereta BMW sebagai sasaran utamanya, terutamanya model terpakai 10 tahun ke atas, model yang dipasang di Malaysia (sebab murah). Biasanya akan diubahsuai untuk menampakkan ia bukan model terpakai, terutamanya dengan cermin kereta yang tinted melebihi piawaan yang dibenarkan JPJ/Puspakom. Ini untuk menampakkan gaya stealth agar tidak menampakkan raut muka ketika mendekati kumpulan-kumpulan liar Permepuan Ampang (kisah lain) yang berjalan beramai-ramai ketika memandu sepanjang Jalan Dooraisamy.

Golongan-golongan Azman juga suka bergaul dengan Azman lain yang memandu jenis kereta yang sama. Akibatnya fenomena Kumpulan Kereta Sama wujud. Walaupun tidak terhad kepada kereta buatan luar (kita lebih biasa dengar tentang Kumpulan V6, Satria GTi dan Kenarianz misalnya) golongan ini memang suka berkumpul atas dasar memiliki kereta jenama yang sama. Perjumpaan biasanya akan diadakan di restoran-restoran mamak di kawasan separa eksklusif seperti Taman Tun Dr Ismail dan Danga Bay, di mana kereta-kereta akan 'dipamerkan' di tempat meletak kereta berhampiran restoran mamak. Perbincangan biasanya akan menjurus kepada topik strut bar, rim sukan, Paul Tan dan bengkel-bengkel boleh settle. Sebenarnya tiada beza dengan Kumpulan Kereta Sama yang lain, cuma jenama kereta sahaja yang berbeza.

Aku rasa aku boleh tulis satu nukilan penuh tentang Kumpulan Kereta Sama ini. Jadi, Cerita Lain ya?

5. Hobi Sama.
Kereta. Bola. Cara settle awek. Bola. Belasah orang akibat tidak puas hati. Mentaliti berkumpulan amat penting untuk kekal sebagai seorang Azman. Seorang Azman yang meminati benda yang tidak diminati Azman lain dalam kumpulan yang sama, (seperti buat cupcake misalnya) akan dipulaukan serta-merta. Akibatnya keinginan untuk berada di dalam kumpulan yang sama akan membuatkan Azman-Azman ini jarang bergerak berseorangan dan jarang memiliki hobi yang dianggap bertentangan dengan konsep 'Azman'.

Antara hobi yang dianggap bertentangan adalah—berseluar skinny jeans, keluar dengan wanita bukan Melayu atau 'terlampau' Melayu, memandu kereta hybrid, memandu kereta stok tanpa pengubahsuaian, membenarkan teman wanita memandu kereta ketika si Azman berada di dalam kereta, meminati Liga Bola kebangsaan, mendengar Lite FM dan stesen radio IKIM, meminati hoki, membela rambut dreadlock dan pergi gig.

6. Bro.
Semua Azman akan dianggap sebagai keluarga, oleh sebab itu panggilan mesra yang diamalkan adalah 'Bro', iaitu singkatan untuk 'Brother' atau Abang/Adik. Suka hormat kepada mereka yang lebih tua dengan mencium tangan serta memanggil dengan gelaran yang bermaksud 'bapa' atau 'abah', walaupun tiada kaitan darah dan tidak pernah berkahwin dengan ibu mereka.

7. Kerja Pangkat Eksekutif.
Pekerjaan yang diidam-idamkan adalah pekerjaan yang berpangkat eksekutif. Terutamanya yang berkaitan dengan projek, tender atau Datuk. Tempat atau cara mendapatkan pekerjaan tersebut tidak relevan, janji line bagus. Kurang meminati kerja-kerja kreatif, lebih tertumpu kepada syarikat-syarikat yang menawarkan komisyen. Syarikat idaman: Kumpulan Naza dan syarikat korporat bapa/bapa saudara. Sebenarnya semua tidak relevan janji ada perkataan 'eksekutif' di kad nama sendiri.

8. Tidak Melayu Hilang Di Dunia.
Akibat dari proses persekolahan yang biasanya bertempat di sekolah-sekolah yang tertutup kepada bangsa lain, sifat ke-Melayuan mereka amat terpuji. Suka merebut peluang perniagaan khusus diberikan kepada bangsa Melayu, yang biasanya direbut untuk diberikan seadil-adilnya kepada golongan bukan Melayu iaitu 100% peluang. Aku puji sifat ini kerana inilah golongan yang akan memperjuangkan keunggulan Melayu di era globalisasi ini. Mungkin.

Source : akutakpeduli.com

2 Post Mortem Piala Malaysia 2010

Tadi 1Malaysia tau bahawasanya Kelantan telah memenangi Piala Malaysia 2010, sekaligus mengalahkan Negeri Sembilan. Bila sebut Negeri Sembilan kalah, gua tak tahu nak perli siapa. Nogori Sembilan...hmm sapa ek yang betul-betul true n9... dan hasilnya. Mamat ni orang pertama yang terlintas dalam minda yang berIQ tinggi ni.



2 Ruang Perniagaan Yang Boleh Diterokai Ketika Perlawanan Final Negeri Sembilan vs Kelantan


  1. Jual kerusi, berdasarkan perlawanan-perlawanan yang lepas yang menjadikan kerusi sebagai bahan bakar utama. Gua dapat rasakan perniagaan kerusi adalah suatu peluang besar untuk membuat duit secara mudah. Tak payah pakai baju belang, lepak mamak sambil sembang citer MLM.
  2. Mercun, memang bosan suatu filem tanpa soundtrack. Gua rasakan mustahil untuk panggil Anuar Zain ke Stadium Bukit Jalil sambil mengajak penonton menyanyi lagu Keabadian Cinta bersama-sama. Jalan mudah, bunyi-bunyian mercun dilihat sebagai menyeri suasana apabila pengadil atau pemain membuat tahi di padang. Asap-asap mercun juga mampu menaikkan mood dramatik di padang. Cuba bayangkan tengah-tengah asap tebal, tiba-tiba muncul bayang lelaki tegap.. Sekali keluar Hairudin Omar..macho tu beb.
  3. Insurans Nyawa juga dilihat agak mempunyai potensi selepas ada nyawa yang terkorban dalam perlawanan terdahulu. Bagi penonton yang mempunyai akal panjang, mungkin insurans nyawa mampu mencerahkan masa depan masa depan anak-anak dan isteri si mangsa. Bagi anda yang nak menerokai ruang perniagaan ini, masih belum terlambat untuk anda bergelar ejen insurans.
  4. Jek Kereta, dalam perlawanan lepas kita lihat penonton agak bersusah payah untuk menterbalikkan kereta, lori, bas, beca dengan menggunakan kudrat empat kerat. Dengan adanya gerai-gerai menjual jek kereta ni, gua rasa teknologi ini dapat membantu penonton menujukkan perasaan rebel dengan menggunakan kurang tenaga. Berat kot nak terbalikkan bas pakai tangan.
  5. Air Ketum, dalam aktiviti bergaduh, ong bak dan mengangkat bas dilihat agak meletihkan. Dengan penjualan air ketum sebagai sumber tenaga tambahan pasti dapat menyemarakan lagi semangat para hooligans.
  6. Tender pasang pagar stadium, gua rasa gua nak masuk tender pasang pagar kat stadium la lepas ni. Gua boleh agak apa jadi dengan kondisi pagar stadium nanti. Ni khas untuk gua je.
Pendek kata dari gua, Majulah Sukan Untuk Negara.



3 Ulasan Filem : Buried (2010)



Filem Buried (sebut betul-betul) adalah filem paling murah yang pernah gua usha seumur hidup gua. Sebelum ini gua mengangap filem Man From Earth adalah filem paling murah dengan bermodalkan tak sampai 10 orang pelakon dan sebuah ruang tamu selama durasi filem.

Filem Buried ni lagi gampang murah, pelakon sorang je. Set dia memang simple habis, ruang sebesar 7 kaki x 2.5 kaki x 2 kaki. Apa lu fikir? Kubur? Tettt..jawapannya keranda!! Yearrrghh...sepanjang 95 minit durasi filem hanya berlatarbelakangkan sebijik keranda. Pelakon tambahannya pula adalah seekor ular, pencil, lighter, blekberi, lighting stick dan seulas pisau. Tu pun boleh bajet jadi USD 3m.

Pelakon berbadan tough, Ryan Reynolds menjadi pilihan pengarah Rodrigo Cortes. Gua tak kenal mamat Spanish ni. Tapi yang pasti gua nampak banyak nama Spanish yang menggerak filem ni.

Filem ini adalah sebah filem hebat!! Apa genre yang lu fikirkan? Action? Thriller? Potong jari? Kekeluargaan? Humor? Semua ada dalam filem ni. Cuba bayangkan bagaimana Ryan Reynolds yang dulu femes dengan watak lagenda extender dalam Van Wilder ni membawa watak Paul Conroy yang terkurung dalam keranda dan mampu menyampaikan segala mesej dan perasaan dengan begitu tip-top sekali.

Plot filem ni? Bermula dengan pre-klimaks dimana dekat 5 minit jugaklah skrin wayang tu gelap. Lepas tu keluar gambar api. Oh..start-start si Paulie ni dah kena kurung dalam keranda selepas traknya di ambush oleh terrorist. Kira Paulie ni mangsa keadaanlah, akibat perbuatan kerajaannya, dia yang terima padah. Jadi sepanjang filem ini menunjukan bagaimana Paul ni cuba melepaskan dirinya dari keranda itu dengan berbekalkan sebijik blackberry, lighter, pencil,torchlight dan stik glow in the dark tu.

Filem ni memang sarat dengan mesej birokrasi yang menyusahkan hidup, masalah komunikasi yang melumpuhkan perjalanan kehidupan seharian dan bagaimana penindasan oleh KAPITALIS. Ya, perkataan kegemaran gua, KAPITALIS. Ingat!! Semua babak berlaku dalam keranda!!

Filem ni tak perlu OST, yang ada pun hanya bunyi azan dari atas tanah. Gua tak rasa music director nak keluarkan CD koleksi azan. Lighting memang natural habis, no argument!!

Filem ni berakhir dengan super-klimaks. Dan seelok habis cerita ni, perspektif gua kepada Van Wilder berubah sama sekali. Mamat tu memang power berlakon. Gampang ghape tak power, dia seorang je yang masuk kamera. Cite ni bergerak atas dia. Jadi pelakon kene power la. Tak kan nak ambik Jehan Miskin kot.

Secara overall, gua tunggu percalonan Ryan Reynolds dalam Oscar.

Rating : 8.2/10

Amaran : Kepada yang mengidap klaustrophobia sila bertanggungjawap atas fobia anda. Gua tak jamin.





2 Wang Tak Mampu Membeli Kasih Sayang

"Encik kena bayor habes duit hotel ni. Kalo tidak, memang encik dan rakan-rakan kene tidor luor le jawapnye," brader receptionist bersuara menyuruh gua melangsaikan belen berbaki sebelum kami dapat terjun ke atas katil.

"Jam dah pukul 12.30 pagi ni, karang saya pergi ATM cucuk duit," gua pura-pura check dompet takut-takut ada duit seribu terselit celah-celah kad BonusLink.

++++++

"Saya dah keluor duit ni, berape yang saya kene bayor ni yob?" gua bercakap bunyi macam orang kaya.

"Owh..kejap yer," brader receptionist tadi pure-pure bukak file dekat komputer.

Gua nampak ada ikon Solitaire yang diminimizekan di task bar.

"Jumpe yob?" gua tanya lagi sekali, gua rasa seluar gua terlondeh sikit sebab duit berat sangat.

"Errr...encik. Saya pun tak tahu encik kene bayar berapa. Tapi yang pasti boss suruh encik bayar habis jugak sebelum check in," brader receptionist muka kelat bila teringat riak wajah boss dia.

"Macam mane ni? Duit nak kene bayor. Tapi jumlah tak tahu. Saya setel esoklah," gua pening kepala dengan SOP industri perhotelan di daerah Parit ni.

"Encik masuk lah tidur dulu," brader tu pun pening macam mana nak handle kes macam ni.

+++++++

Gua tengah tidur dengan aman, tiba-tiba dikejutkan dengan ringtone lagu Soldier.

"Hello," gua jawap ringkas.

"Encik, saya dari pihak hotel. Encik boleh buat pembayaran sekarang?" gua dengar suara sayup-sayup.

"Aah.." gua mengantuk jawap endah tak endak.

"Err..encik tidurlah dulu," gua dengar suara receptionist dah serender dengan gua.

Gua letak henpon sambil usha jam,

7 PAGI!!!

Damn...hotel ni memang betul-betul nak duit ni.

0 Perjumpaan Pelajar Asahikawa University

Malam itu bulan terang-berderang, bintang berkelipan. Kalau ikut cerita Ultraman, itu maknanya Bapak Ultraman tengah berkomunikasi. Tapi gua tak ambik port, malam ini bakal menjadi sejarah. Gua bakal berjumpa dengan member-member ketika gua belajar medik dekat Asahikawa University dulu dekat Jepun.

Dulu kami selalu berlari-lari dibawah pohon sakura yang menggugurkan bebungga ke tanah. Kami selalu lepak sambil cari pasal dengan geng samseng bermotosikal Jepun atau bosozoku. Kitorang kejar dorang jalan kaki je beb. Tambah tolak semua, kami tak jumpa dalam 10 bulan jugaklah.

++++++++++

Di kedai mamak, dari jauh gua nampak baju saiz XL dipakai oleh lelaki berbadan XS. Gua tak syak lagi, itu adalah Kamarul Ariffin. Gua perhati dalam-dalam mata dia. Anak haram, ikut perangai pakai contact lense ade kaler ni? Muka Jawa mata kaler hijau memang tak into.

"Ehh, Achan.. Lama tak jumpa?" panggil Kamarul Ariffin.

"Biasalah, ni bulan raya. Baru terlepas dari kurungan bulan puasa lepas," balas suara yang tak dikenalpasti.

"Haram jadah,"hati kecil ku bersuara.



1 Ulasan Filem : The Lagend of Fist : The Return of Chen Zhen


Gua konfiden bahawa gua dah menonton ratusan filem, dan ini filem pertama yang memaparkan adegan hero menumbuk bahagian testikel musuh sampai mati sebab musuh rogol adik hero. Shit..gua tengok muka mamat jahat tu, gua tak dapat gambarkan ke'senak'kan yang dialami beliau.

The Lagend of Fist : The Return of Chen Zhen adalah remake semula filem Fist of Fury lakonan Bruce Lee. Diterajui oleh pengarah otai, Adrew Law (bukan Andy Law) yang femes dengan Internal Affair, Yound & Dangerous (muda dan merbahaya) satu sampai lima, Intial D dan berapa puluh muvi yang tak nak kalah. Ini bukan calang-calang pengarah, bukan macam Razak Moheiden yang buat filem Sifu dan Tongga (zzz).

Watak Chen Zhen dipegang oleh pelakon aksi yang makin melonjak-lonjak naik selepas file Ip Man, tak lain dan tak bukan tuan-tuan, Donnie Yen. Heroin pulak bukan calang-calang, Adrew Law pilih best of the best. Awek ni dulu berlakon filem blue, kini dah femes bukan dekat Asia. Tapi Jason Statham pun berlakon dengan dia dekat Hollywood. Awek yang dimaksudkan oleh gua adalah Shu Qi.

Gua malas sembang panjang, filem ni pasal hero tempatan yang menentang Jepun. Ada konflik percintaan sikit, konflik dendam. Ala standard la, jadah apa cerita pasal penjajahan ada konflik dengan bursa saham kan?

Penekanan dekat sini adalah AKSI. Selain ambik gaji sebagai hero, Donnie Yen juga agak haloba dengan merampas jawatan Pengarah Aksi untuk filem ni. First impression gua memang A. Silap-silap John Woo boleh ternganga usha filem ni. Aksi kungfu bukan main-main, ini stendet ketap-ketap bibir. Gua usha ada sorang dua mamat cina rambut kuning genggam-genggam penumbuk. Gua malas tegur, gua tak berancang untuk makan nasi pakai straw dalam masa terdekat ni.

Sound track memang menarik, lagu-lagu swing bahasa cina. Memang kena dengan mood cerita, Shu Qi pulak jadi awek kaberet, what do u expect bradah?

Cuma ada beberapa spoiler yang tensen, pertama tu bila part dia view pekan Shanghai tu, gua boleh nampak sangat ke'kartunan' pekan tersebut. Yang kedua, gua menyampah bunyi, "wachaaa", "wattaa", "wooo" dan sebagainya ketika berlawan, it is too Bruce Lee bradah. Tahulah hero dulu Bruce Lee, tapi gua rasa Donie Yen boleh je buat style dia sendiri.

Gua juga dapat merasakan bahawa Donnie Yen dah terlampau tipikal berlakon dalam filem bergenre begini. Asal Donnie Yen je, filem sejarah pukul Jepun. Dah bosan.

Sekian,

Rating : 8.2/10



8 Konflik Di Malam Raya

Masa : Malam Raya Pertama

Lokasi : Tesco, Taiping

Genre : Konflik Kekeluargaan

Pelakon : Achan Sinclair, Bapak Gua dan Akak Tukang Susun Sayur

----

Gua : Abah ni lah sawi. Tu bukan sawi

Ujar gua sambil memegang sayur hijau.

Abah Gua : Ini lah sawi. Hang pegang sayoq apa tuh?

Gua : Abah la pegang sayur apa entah.

Akak Tukang Susun Sayur : Encik, itu bukan sawi. Itu Siew Pak Choy.

Akak tu tunjuk sayur yang dekat tangan Abah gua.

Gua : Senyum-senyum simpul..ehehe

Akak Tukang Susun Sayur : Adik, sayur yang adik pegang pun bukan sawi..itu KAILAN. Sawi dah habis.

Cis.. Ini semua salah sistem pendidikan negara. Tak ada silibus pasal nama sayur-sayuran.

3 Pesanan Ikhlas Di 10 Malam Terakhir Ramadhan


Kepada kawan-kawan yang kaya raya, sokonglah industri pos Malaysia dengan menghantar kad raya beserta duit raya kaler purple ke :

Harris Zahari
A101, Palma Puteri,
Jalan Cecawi 6/6, Seksyen 6,
47810 Kota Damansara
Selangor

Gua akan gantung kad raya lu dekat pintu depan rumah jika kad anda berbau bedak.

3 Realistik & Idealistik

Pak cik Spiderman pernah berkata dalam filem Spiderman I, “With great power comes great responsibility.

Ungkapan yang cukup rasi, benar dan nyata dalam kehidupan sebagai manusia. Formula ini sememangnya digunapakai secara meluas dalam kehidupan, kerjaya, keluarga dan banyak aspek lagi.

(S)P = (S)R

*S = Size
P = Power
R = Responsibility

Contoh mudah, dalam sebuah organisasi. Kuasa seorang mak cik cleaner hanya mampu untuk mencuci dan membersihkan sesebuah pejabat, dan mak cik cleaner tiada hak untuk memecat pekerja lain. Dan tanggungjawapnya hanya memastikan kebersihan sesebuah pejabat, tak lebih dari itu. Tak perlu risau tentang cash flow syarikat.

Situasi yang berbeza dengan seorang CEO, kuasanya mampu untuk menentukan kemana arah tuju syarikat, memecat pekerja, menentukan polisi syarikat dan pelbagai lagi. Maka bila skop bidang kuasanya semakin besar, maka makin besarlah tanggung jawapnya. CEO kena memastikan syarikat menuju kiblat yang betul, pekerja tak buat kecelakaan kepada syarikat dan dia kena ambil tahu segala haram jadah yang berlaku di dalam pejabat.

Formula ini juga digunapakai dalam kehidupan kita sebagai manusia yang normal. Secara tabiinya kita semakin kita berusia, semakin longgar kongkongan keluarga dan bermakna kita juga semakin berkuasa terhadap kehidupan sendiri. Hak untuk menentukan kehidupan diantara seorang budak berusia 2 tahun berbeza dengan seorang pemuda berumur 25 tahun.

Budak 2 tahun sama sekali tidak akan diberi hak oleh ibubapanya untuk menentukan jenama pampers mereka. Berlainan dengan pemuda berumur 25 tahun, mustahil seorang ibu akan menentukan rokok apa yang patut dihisap oleh anak lelakinya yang berusia 25 tahun.

Dan pada satu tahap, kita berkuasa untuk menentukan kehidupan orang lain dan tanggungjawapnya pasti akan lebih besar. Iaitu apabila kita berkeluarga.

Speaker headphone gua sedang berkumandang lagu Nick Jonas – State of Emergency

Dan apabila tanggungjawap menjadi lebih berat, secara langsungnya kita akan menjadi lebih realistic dan idealistik akan berkurangan secara langsung. Dan ketika ini kita akan lebih berwaspada dalam membuat keputusan, lebih berpijak di bumi yang nyata.
Bezanya diantara realistic dan idealistic, satunya berpegang kepada realit itu adalah kehidupan yang lahiriah yang kita lalui sehari-hari ini dan yang lagi satu berpegang kepada falsafah realiti itu sebenarnya apa yang berada di dalam minda dan fikiran.

Pertembungan di antara 2 falsafah ini sememangnya sangat kontra seperti air dan minyak, Yin dan Yang, langit dan bumi atau seperti Paris Hilton dan Fyda (Pelakon Epilog Syurga Cinta).

Selalunya manusia akan menjadi realistik selepas matang, berbeza ketika muda remaja yang ketika itu lebih idealistik.

Contoh klasik adalah kisah percintaan. Yeah, sePunk mana pun anda, atau seMat Rempit mana pun anda, pasti jauh disudut hati kecilmu ada ruang untuk cinta. Hak tui.

Maka bila muda remaja dan jatuh cinta, segalanya kelihatan indah. Hidup ialah apa yang kita tentukan melalui imaginasi minda. Bercinta, berkahwin, membina keluarga dan bersama sehidup semati hingga ke akhir hayat. Idea-idea dari filem dan drama banyak menguasai dunia percintaan.

Ia nampak mudah, manis lagi indah. Segala-galanya syurga.

Bila reality datang. Dari situ kita belajar melalui jalan yang sukar dan pedih.

Idealisme terbang tinggi melangit. Sekali terjatuh dan tersembam. Hancur bersepai segala keindahan alam percintaan dan idealisme. Kita belajar melalui keperitan hidup mempelajari bahawa harapan ialah sarapan yang manis tapi makan malam yang pahit.

Dan kini kita menjadi lebih realistik, dengan berpijak dibumi yang nyata dan bukan terbang dalam mimpi idealistic dahulu.

Lagu bertukar single kepada Vesper Goodbye. Ballad mood, sesuai dengan plot penulisan.

Putus cinta di usia dewasa, kamu lebih realistik. Kita tahu faktor-faktor semasa menjadikan ianya tidak mungkin terlaksana untuk saat ini. Pada usia yang dipertanggungajawapkan untuk diri sendiri, kita sedar bahawa hidup perlu diteruskan.

Ianya tidak berhasil. Apa guna bersedih dan menangisi nasib malang dalam percintaan?

Kita jatuh tersembam. Tapi kita bangun, bersihkan kotoran debu di badan, melihat ke hadapan, tersenyum dan teruskan berlari ke arah matlamat hidup kita.

Itu namanya realistik.




0 Koleksi Wallpaper Anda : Versi i-City


*Kelik-kanan, tekan Save Picture As. Savekan di Desktop. Kelik pada ikon gambar ini di desktop. Pilih aturan 'Set as Wallpaper'. Maka komputer anda akan laju mencanak-canak.


*Gua lukis sendiri gambar ni.

*Gambar ni bersepah-sepah dekat kitab muka, tapi yang ini memang gua amik.

*Gua memang fotogenik

*Agak-agak bil letrik i-City ni sebulan berapa ringgit ek?


Gua semalam melawat ke 'lokasi kegemaran facebook' iaitu i-City. Ramai sangat orang, ada pak cik, opah, adik baru baik sunat, mamat rambut kuning, awek kilang, pensyarah IPTA dan pelbagai jenis orang lagi. Walaupun gua dah bayar tiket RM5 per kereta, tapi gua dilarang untuk menyentuh, memegang awek orang..oppss.. lampu-lampu berkenaan. Pak gad sana tak steady. Gua nak tunggang lampu bentuk rusa tu pun tak bagi.