1 1Entri 1Malaysia #7 : Ketamadunan?? Hak tui!!

Peniaga Air Tebu Didakwa

KLANG 30 Okt. – Empat hari selepas Mantik Hani meninggal dunia dipercayai angkara perbuatan keji majikannya, seorang penjual air tebu hari ini dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini atas tuduhan membunuh pembantu rumah warga Indonesia itu.

A. Murugan, 35, didakwa membunuh wanita berusia 36 tahun itu di rumahnya di No. 11, Jalan Datuk Yusof Shahbudin 6, Taman Sentosa di sini di antara 18 dan 20 Oktober lalu.


Ingat lagi kes Nirmala Bonat? Seorang pembantu rumah Indonesia yang didera secara fizikal dan mental oleh majikannya. Bagaimana badannya ditekap dengan seterika panas, kepalanya digondolkan dan dipaksa makan daging babi yang mana ianya haram disisi agama Islam. Kini kejadian yang lebih teruk berlaku dalam genre yang sama. Sebuah isu yang gua rasakan tak patut berlaku dalam kalangan sekumpulan manusia yang berakal dan lebih-lebih lagi mengaku sebagai orang Timur yang mempunyai tamadun dan keadaban.

Penderaan manusia? Penaniayaan? Apakah layak dipanggil sebagai tamadun? Humanities..hak tuih!! Adakah penindasan yang berlaku setimpal dengan gaji yang dibayar setiap bulan? Gua rasa gaji mad ni adalah RM400-500, dan gua tak rasa ianya satu harga yang munasabah untuk sebuah nyawa manusia. Gua rasa sebenarnya dengan gaji sebanyak itu skop tugasan seorang pembantu rumah tak adalah sehingga mendukung seorang anak berusia 6 tahun apabila kat luar rumah. Lebih tak berbaloi dengan harga yang sama lu diperuk dalam jamban berhari-hari dan di biarkan kelaparan.

Adakah kekayaan dan kekuatan yang ada membuatkan lu layak untuk memijak kepala yang lemah? Apa lu ingat duit lu tu boleh memberi kekuatan yang sama kepada 7 keturunan lu? Lu konfem kepala cucu cicit lu nanti tak kena pijak? Jangan sombong sangat brader.

Ingatlah, setiap insan di dunia ni pasti berkait dengan insan yang lain. Dimana seorang anak mempunyai ibunya, si bapa yang sayangkan anaknya, seorang sahabat yang menemani sahabat lain dan seorang kekasih yang merindui kekasihnya. Apa sanggup lu nak membunuh seorang ibu kepada anak-anak yang merantau untuk mencari rezeki di negara asing semata-mata nak memenuhi kemarahan lu? Berbaloikah? Sedangkan kalau lu dikerah untuk bekerja ketika hari Sabtu pun lu dah maki-maki tak puas hati sebab tak boleh luangkan masa dengan anak/isteri/awek. Inikan lagi bukan masa lu yang kena ambik, tapi nyawa lu. Puaskan?

3 1Entri 1Malaysia #6 : Lagu Untuk Malam Sabtu




Gua malas buat kira-kira, hari ni lu dengar Queen aja ok?

0 1Entri 1Malaysia #5 : Hari Kemerdekaan Fasa-1

Gua baru menamatkan sebuah penderitaan yang bernama FYP atau dikenali Final Year Pain. Dah setahun gua menderita penyakit ni, akhirnya gua goodbye sama FYP pagi tadi. Walaupun gua dilibas secara peribadi oleh seorang examiner yang tak professional. Tak pa, abaikan. Gua pun tak sebut nama, malaikat pun macam. "Ehh, nak tulis ke ni? Dia tak sebut lagi nama orang tu".

Maka sekarang dengan rasminya gua dah boleh patahkan circuit FYP gua dan memadam folder bernama "Medical Laboratory Specimen Tracking System" dalam PC gua. Buat slow laptop gua aja nak main game snuker. Kalau main dekat Pusat Snuker Champion ni, mau dah kena charge sampai 30 ringgit.

Namun tu tak bermakna gua dah merdeka sepenuhnya. Lagi 29 minit lagi gua ada kuiz Perundangan Perniagaan dan Alam Maya atau budak U gua panggil Business and Cyber Law. Lepas tu gua nak kena lari lagu-laju ke Block B sebab ada asessment gamelan. Malam ni pun dengar kata gua ada meeting lagi. Patutnya budak-budak ni calonkan nama gua time general constituition UTP beberapa hari lepas. OK, gua nak kena solat dulu. Karang kena sambar petir time lari-lari karang pun susah jugak.

0 1Entri 1Malaysia #4 : Tangga-tangga Kejayaan

Gua tak nak banyak cerita, esok adalah Hari Kemerdekaan Fasa 1. Gua dah puas, dah mual dengar perkataan Final Year Project. Lepas present je gua rasa nak patahkan circuit FYP gua depan examiners..hahaha

0 1Entri 1Malaysia #3 : Trajedi Dipang Berulang


Pagi tadi sebelum gua ke bilik air untuk menyucikan diri, gua ada baca paper dulu. Zaman dah berubah, nak bawak paper masuk toilet rasa mahal pulak RM1.50. Nak bawak laptop kang dah kena air tak memberi kerugian ratusan ringgit pulak.

Gua baca paper cerita pasal 22 budak sekolah di hanyutkan air Sungai Kampar di Kuala Dipang. Baca ja Kuala Dipang, gua teringat trajedi di Pos Dipang pada tahun 1996. Time tu gua pun kecik lagi, tak masuk sekolah menengah lagi. Tapi gua ingat trajedi tu sebab ramai yang terkorban, 30 orang lebih.

Kini kejadian yang sama berulang di tempat yang berhampiran, sungai yang sama dan mangsa yang berlainan. Kali ni mangsa budak-budak sekolah rendah yang sedang berkhemah bersempena Perkhemahan 1Malaysia. 1Malaysia, gua menulis untuk menunjukkan 1Malaysia, dan budak-budak tu berkhemah untuk menunjukkan semangat 1Malaysia.

Murid-murid ni kebanyakkan datang dari sekolah kebangsaan berhampiran Kampar, Batu Gajah dan Tronoh. Ya, TRONOH..tempat gua menapak sekarang ni. The lattest news said polis sedang giat mencari mangsa di lombong sekitar Tronoh kerana dipercayai arus sungai menuju ke lombong-lombong ini. Takziah kepada keluarga mangsa.

0 1Entri 1Malaysia #2 : Tidur Gua dan Beethoven

Dah nak dekat pukul 11 malam ni. Gua kena tulis entri laju-laju untuk memenuhi kriteri a1 entri = 1hari = 1Malaysia anjuran jejaka-jejaka Adelaide. Gua nak story tentang habit tidur gua yang agak cerewet.

Kebetulan malam semalam roomate gua tanya, kenapa perlu gua memasang lagu-lagu classical time tidur. Kenapa gua tak pasang lagu Aril AF ke time tidur? Gua memang akui, setiap kali gua nak pejam mata tak kira di mana dan waktu apa sekali pun gua kena dengar music dan music yang sering menjadi pilihan gua adalah classical.

Kenapa classical? Gua akui, citarasa gua dalam music agak cerewet. Dan lu bila gua pasang lagu entah apa-apa time nak tidur. Mata gua pejam, tapi dalam hati gua masih berkata-kata sambil memaki. Apa celaka lagu macam bunyi henpon..bla..bla..bla..

Maka untuk mengelakkan gua 'membebel' ketika tidur, gua memilih lagu yang gua rasakan perfect untuk dimainkan. Jadi gua dah tak membebel nak kata lagu itu tak sedaplah..bla..bla.. Lagi pun classical song tak ada vocal. Senang. Habis cerita!!

Gua kepilan salah sehelai lagu classical yang best bikin modal lu tidur malam ni. Karya Beethoven bertajuk Romance (in F major)..


4 Autopsi #10 : Pameran Rekabentuk Kejuruteraan ke-24

Salam Sejathtera, dah agak lama gua tak menulis diakibatkan oleh gua menumpukan perhatian lebih kepada pendidikan. Biasalah sebagai pelajar yang memenuhi misi universiti, gua kena ada jugak masa belajar. Pelajar apa nama kalau tak belajarkan?

Minggu lepas gua masuk satu exhibition yang digelar sebagai EDX atau bahasa inggeris penuhnya Engineering Design Exhibition yang berlangsung selama 2 hari. Exhibition ini mengumpulkan projek-projek tahun akir dan projek kejuruteraan berkumpulan (ETP) yang terpilih. Macam mana diorang pilih tu gua tak tau, samada yang terpilih ni adalah projek paling tak power ke apa tu gua tak ambik port. Janji diorang suruh gua datang, gua datang.

Hari pertama peserta diarahkan mendaftar pada jam 8 pagi, sebab lepas tu ada upacara perasmian oleh Rektor. Dan seperti biasa, gua bangun pukul 10.50 pagi. Segala loceng penggera gua set, semua tak berjaya membangunkan gua. Elok gua sampai tapak pameran aja, budak-budak dah habis dengar ceramah Rektor. Cantik sekali pengaturcaraan masa gua.

Gua setup-setup booth gua kasi menarik sikit, sebenarnya tak payah setup pun tak apa sebab gua dah menarik. Booth gua terletak depan pintu masuk Admin UTP, untung orang bukak pintu, gua dapat rasa air-cond sket-sket.

Selepas selesai gua setup booth, apa rock gua duduk menanti orang datang kat booth gua. Biar gua yang berjalan pergi booth orang. Gua perhatikan projek budak-budak lain gempak gila, kira kalau Sir James Dyson tengok pun boleh ternganga mulut. Dan kalau projek diorang dibandingkan dengan projek gua, orang tengok projek gua sambil tepu dahi seraya beristighfar...astaghfirullah.


*Hari pertama gua membantu perniagaan Kentaki dengan melepak di booth diorang lama-lama, makan ayam 2 ketul je pun.

Maka dipendekkan cerita, hari pertama gua membazir masa bergosip dengan budak-budak perempuan sambil melepak dekat gerai Kentaki. Dan hari kedua, tanpa ragu-ragu gua masuk tidur dalam Pusat Sumber Maklumat atau budak UTP panggil IRC. Berbekalkan air-cond berkuasa banyak ekor kuda, memang nyenyaklah gua di atas sofa empuk tajaan Petronas.

Selama 2 hari pameran, gua kena evaluate beberapa kali. Pertama kali untuk evaluation teknikal, depan Rektor beb. Berterabur bahasa orang putih gua, sia-sia British menjajah Tanah Melayu beratus-ratus tahun. Dan kali kedua, gua kena evaluate untuk presentation skill sama poster. OK lah, gua kasi mamat evaluater tu paham kira ok lah tu. Dan ribuan evaluation oleh budak-budak UTP. Gua dah nak muntah sebut nama projek gua.


*Ramai kata kami nampak macam adik beradik, tetapi faktanya Ashley adalah jiran sebelah booth gua dan merangkap pemenang Golden Award dan The Best Project ke apa ntah.

Dan pengakhiran cerita, ada Majlis Penutup. Siap bagi hadiah-hadiah lagi. Gua ada target Best Poster, sebab gua tau dengan berbekalkan projek gaya budak sekolah gua tu. Kemungkinan untuk mendapat award for The Best Project tu jauh sekali, matahari dan bumi lagi dekat.


*Orang datang booth gua, gua layan. Diorang bawak makanan gua paw. Itu rahsai kejayaan gua. (Kelihatan laptop skin gua yang jambu...awcch)

Dan gua tak tahu lagi macam mana mereka evaluate, gua terdapat Silver Award pulak. Gua ternanti-nanti jugak, mana tau dapat hadiah berjuta-juta. Tapi dapat sekeping medal sama sijil pun gua dah bersyukur. Dan gua berbangga, department gua (Computer Information Science) berjaya merembat anugerah The Best Department. Dicucuk rapat oleh department Civil Engineering, iaitu department tempat Bentara mengajar. Boss Ben, Dr Shark ketap bibir aja. Haha.. btw congrate to all!!


*Budak-budak department gua. Semua power-power cuma gua sorang je yang hensem.


*Ini medal Silver, nanti sesak-sesak boleh gadai.

notaKaki : Lagi 14 jam gua ada ujian Perlombongan Data, ingat tak post 6 bulan lepas yang gua nak ambik exam subjek Perlombongan Data. Gua gagal subjek tu semester lepas, dah-dah lu jangan doa pisang berbuah dua kali.

0 Autopsi #9 : Raya Bersama Rakan-rakan Satu Kelas

Semalam gua dah merancang untuk ke Sushi King, demi menyetelkan segala hasil perikanan resepi Jepun dengan promosi RM2 sepiring, gila babi murah. Namun segalanya berubah, bila pemegang kad Sushi King balik KL. Gigih sangat pulak kalau gua pecut motor laju-laju kejar kereta dia semata-mata nak ambik kad Sushi aja. Maka gua pun gerak ke Dinner Raya Syntech 2009. Kehadiran gua bukan nak apa sangat pun, just nak ambik gambar dan melepak. Sila ikuti penjelajahan laporan bergambar gua ni, nak menulis pun panjang jugak.


*Ini belum warm up lagi. So gambar pun macam gaya perwakilan UMNO ke PWTC.



*Biar rambut lain-lain kaler, biarlah kita Sehati...berdansa!! Merah melambangkan keberanian, biru pula perpaduan, manakala putih memberi makna kesucian.



*Orang lain baca doa makan, budak ni baca doa tidur.


*Seronok Paker dengan Ejad dapat bergambar bersama idola meraka. Dengar kata diorang lepas makan pun tak nak masuh tangan lepas dapat bersalam ngan gua.



*Sesi memuji-muji baju sendiri di hadapan kawan-kawan.



*Ok, gua mengaku ni gambar candid dan gua tak berlakon. Satay dia celaka liat, buat dari kayu apa ntah. Cengal ke meranti.

*Tak fotogenik langsung, nampak sangat berlakon. Berlakon buat-buat sembang lak tu. Tak modal lain ke? Buat-buat cuci pinggan ke sidai baju ke.


*Semua pemenang Anugerah Dekan kecuali Kanan Sekali dan Dua Dari Kanan..haha



*Pemenang Anugerah Dekan Kategori Wanita. Keculai yang berbaju ungu, bukan pemenang Anugerah Dekan dan bukan wanita.

*Gambar di tangga-tangga kejayaan. Lagu background Stairaway To Heaven.

*Kaum Abah-abah. Bukan abah-abah yang nak buat rock climbing tu.

*Girls and a petite guy~


*Gambar raya kelas, Business Information System & Information Communication Technology students.


*Gambar last, sesi lompat. Gua rasa nak terajang aja Pek bila usha gambar ni, sebab gaya melompat secara tegak dan memeluk tubuh..demmit

Sumber Gambar : Ejad & Zhee

notaKaki : Selamat Hari Raya, Selamat Deepavali. Ada maruku lebih bagitau gua.

2 Laporan Kehilangan Henpon

Beberapa hari lepas gua kehilangan henpon gua. Memang niat hati gua nak tukar baru, tapi Apek kat Pertama Kompleks tu cakap iPhone-S tak boleh dibeli pakai air liur. Maka gua postponed niat gua nak tukar phone tu dulu. Henpon lama gua memang dah gila babi lama. Jatuh katil tiap-tiap pagi, tu belum kira kadang-kadang gua kutip henpoh gua tu dalam mesin basuh, selamat belum spin. Kondisi henpon tu pun dah teruk, kalau telepon awek memang dah lebih 10x ugut nak break up sebab henpon asyik putus-putus.

Gua syak henpon gua kena rembat. Kena rembat dekat Pusat Snuker gamaknya. Tertinggal kat Pusat Snuker dan kemudiannya penjumpa tersebut pastilah menjual henpon gua. Baik pulak hati dia nak simpan henpon gua. Yang datang pusat snuker pun bukan dari kalangan ustaz-ustaz, majoriti Mat Rempit dan minoriti budak sekolah yang rembat motor abang nak pergi main snuker. Lepas jual henpon gua, lepas jugak la minyak motor ulang alik Tronoh-Ipoh 5 kali.

Gua ada inform kat Abah gua, risau jugak kang dia call gua tak angkat. "Baki akaun bank anak gua ni banyak lagi gamaknya sebab berani dia tak angkat henpon," monolog Abah gua kalau gua buat-buat kerek. Abah gua tanya kat mana hilang henpon gua? Tak kan gua nak jawap kat Pusat Snuker kan? Gua cakap hilang kat luar aja. Jawapan betul tapi kurang tepat bak kata cikgu BM gua, Puan Kamsiah kat SRK Sek 19 dulu.

Kemudian 2 hari hidup gua tak ada henphone. Budak-budak berkomunikasi pakai isyarat asap aja kalau nak ajak gua pergi mapley ke ajak makan ke. Pedih mata gua kena asap dala 2 hari ni. Tu belum kira pakai burung merpati buat perutusan, yang makam tinggi sikit main hantar mesej dalam mimpi. Tak ada privacy langsung.

Benda paling pain yang membuatkan gua terpaksa beli henpon adalah bila bangun pagi. Gua bukak mata tak tau jam pukul berapa. Laptop tutup, jam tak ada. So elok gua bangun aja nak kena mengembara ke bilik Ajak. Tu belum kira dah berapa banyak apoimen gua miss sebab tak bangun tidur.

Maka gua mengambil keputusan untuk membeli sebuah henpon. Gua usha harga henpon dah boleh buat hantaran kahwin..astaghfirullah. Maka gua angkat henpon yang betul-betul basic iaitu Nokia 1202 dengan harga RM90. Ada speaker buat buat call, ada button untuk SMS dan paling gua teruja ada flashlight. Disebabkan gua tak mampu beli henpon cap Blackberry, maka gua namakan henpon gua StrawBerry. Sesuai dengan wajah jambu gua.

*Jangan cuba nak kutuk StrawBerry gua. Benda ni kalau baling kena kepala boleh membawa penyakit alzheimers.

Di akhir kata kepada semua GUA MASIH MENGGUNAKAN NUMBER TELEPON LAMA. Kalau lu call/SMS gua sila bagitau nama anda. Gua tak hapal suara. Lagi-lagi perempuan, lu jangan suruh gua teka suara lu. List gelpren gua dan tebal sama dengan buku teks Add Math Form 5, membazir kredit lu aja dengar gua teka-teka nama awek. Gua hanya ingat number telepon Abah gua, Mama gua, Opah gua (2-2 orang) dan Skin. Awek ke rakan sebantal ke apa jadah sume gua tak tau. So jangan lu nak mendajal SMS gua kata lu jumpa number gua kat pintu toilet Pudu. Nanti gua jekk dada lu!! Ini suatu amaran!!

notaKaki : Simkad dah 3G, henpon je tak 3G.

8 Enjin Pencarian #1

Sebagai seorang yang pengguna setia perkhidmatan Google, gua mengambil inisiatif untuk mengetaui apa yang pengguna Google cari di dalam Google. Dan dari proses yang gua pelajari dari subjek Data Mining, yang mana gua gagal pada semester lepas. Maka inilah hasil pencarian tentang apa yang orang Malaysia cari.



*Gua nampak industri pornografi domestik semakin aktif. Jikalau sekarang budak-budak ni tengah bersekolah, tak mustahil 3 tahun lagi jika aku membuat carian 'Budak' akan banyak tertera result 'budak u'.





*Ok, apa yang aku dapat lihat, orang Malaysia melihat pramugari sebagai simbol seks. Ohh ya, lagi satu. Pramugari in english is stewardess.



*Pak Lah, seorang bekas PM Malaysia. Dan segala pencarian tentang Pak Lah lebih menjerumus kepada hobi beliau iaitu..hehe

*Ini gua tak paham. Kalau google mangkuk ayun agaknya nak keluar result apa ek? Apa yang dijangka oleh pen'google' tersebut? Dan nampak gaya sekarang ni orang Malaysia tak perlu nak ke Bukit Kayu Hitam nak beli mangkuk tingkat, sebab kini mangkuk tingkat telah dijual secara online siap ada delivery lagi.
*Lelaki hebat dan kuat mendominasi keputusan Google. Dan gua rasakan yang Google 'Lelaki' ini pasti majoriti dari kalangan wanita kecuali pencarian lelaki lembut..620,00 results.Not bad for Malaysian's Elton John.

*Pencarian kereta melambangkan ekonomi rakyat Malaysia, kereta murah, kereta sambung bayar. Kalau yang keluar kereta Ferarri, Mercedez lain cerita. Kereta mayat pula? Hai bang, persiapan rapi nampak?

*Anda mahu side income? Mungkin anda boleh Google, kahwin kontrak atau kahwin misyar. Kepada mereka yang ingin tahu bagaimana nak kahwin lari, ada 226,000 results cara kahwin di Thailand.

*Ini adalah wishlist rakyat Malaysia. Rupanya ramai yang tak tahu macam mana nak anak. Nak kena google jugak ek? ish..ish..ish

2 Arsenal 6 - 2 Blackburn Rovers

Salah seorang pemain Blackburn Rovers yang muntah-muntah dan terasa seperti usus kena tarik apabila sepanjang masa asyik berlari kejar bola tak dapat-dapat.

Ramalan gua tersasar 3 gol. Tak kisahlah. Janji menang dengan menjaringkan minimum 5 gol dan ke atas. Gol sikit-sikit ni tak seronok. Apa gila tengok bola kat TV tak dapat nak seronok-seronok? Baik tengok akuarium.

Semua barisan kemungkinan yang gua senaraikan tempoh hari masuk ke dalam padang malam tadi (waktu Malaysia) kecuali Tomas Rosicky yang masuk sebagai starting line-up terlebih dahulu, bukan Bendtner. Dengan bermain passing passing macam main petang petang, Arsenal menguasai permainan dengan penguasaan bola sebanyak 65% atau dengan kata lain, Blackburn berlari mengejar bola lebih banyak berbanding memegang bola.

Percubaan ke arah gol oleh pasukan Arsenal adalah sebanyak 24 berbanding 7 yang dilakukan Blackburn Rovers. Namun begitu percubaan tepat Arsenal adalah 16 kali dengan 10 daripadanya berjaya diselamatkan bekas penjaga gol England, Paul Robinson. Percubaan tepat Rovers pula adalah sebanyak 5 kali dengan 3 daripadanya berjaya diselamatkan adik Vito Mannone.

Hasilnya perlawanan berkesudahan dengan 6 gol berbalas 2 dan yang penting, gol-gol yang dijaringkan Arsenal adalah gol-gol yang memang gila babi punya terer hasil gabungan kejuruteraan, seni tampak dan akhlak. Jika diperhatikan jurang yang besar antara pasukan Arsenal dengan Blackburn Rovers yang pernah muncul juara Liga Perdana Inggeris 94/95 ini, gua tak dapat bayang bila Arsenal main lawan pasukan lemah macam Liverpool. Mesti boleh pergi sampai 12-3.

Abang Henry tidak ketinggalan bersama-sama menonton perlawanan semalam di Emirates. Beliau ke London untuk temuduga jawatan bancuh air di Arsenal. Geram juga gua tengok gambar ni.


(Ulasan tambahan)


Chelsea 2 - 0 Liverpool

Chelsea menang bergaya dengan 2 gol tanpa balas. Tapi gua menyesal tengok perlawanan tu. Main macam cilake dua-dua pasukan. Macam MSSD bawah 15. Sepak bola tak tentu hala. Budak-budak penjara main lagi smart.

Sumber Asli : Sokernet

6 Kempen Kaitkan Jari Anda Untuk Bagi Lampu Signal Bila Menukar Line

Gua baru pulang dari kelas Undang-undang Perniagaan dan Alam Maya (alih bahasa Malaysia, PPSMI). Pow, pow, pow pensyarah gua berhujah, memang orang undang-undang. Malangnya gua dah start planning nak makan apa dinner karang, sikit pun tak ada perkaitan dengan undang-undang.

Bersempena orang bising isi Ops Statik ni, gua berharap Tan Sri Musa Hassan yang terbaca blog gua dapat menghapuskan segala saman trafik yang ada samada di dalam atau luar UTP. Time raya hari tu ramai yang mati eksiden, dan lagi ramai yang eksiden tapi tak mati.

Kadang-kadang gua berapi dengan pemanduan rakyat Malaysia, bukan sebab lu bawak laju atau gua bawak slow. Itu bukan isu, tapi yang gua geram bila pemandu yang suka menukar line (terutamanya di highway) tanpa memberi lampu isyarat.

Lu bayangkan, lu tengah bawak sedap aja. Tiba-tiba kereta potong lu dan masuk depan lu tanpa memberi salam dan apa-apa isyarat. Eeh, kimak ke tak kimak, murid-murid? (Kimak, cikgu!!) Pandai!!

Kadang-kadang lu dah bawak kereta berhati-hati macam ada JPJ kat seat sebelah. Tapi disebabkan segelintir pemandu yang bawak Proton gaya memandu macam bawak kat Sepang Circuit, maka secara tak langsung melibatkan kemalangan dengan kenderaan yang tak bersalah. Ehh brader, lu tak sabar nak mati pun janganlah sampai nak ajak orang lain join lu mati sekali.

Gua hairan beb, bukan susah pun nak bagi lampu signal tu. Pakai jari hantu aja, kait sikit aja kat jari hantu. Bukan nak bagi signal kanan tu kena petik 20 suis macam dekat dalam kokpit kapal terbang tu. Kalau rumit macam tu gua paham la kenapa ramai yang tak bagi signal bila nak tukar line, ini kait pakai jari aja. Tapi bila lu tak puas hati dengan pemanduan seorang Pak Aji, yang bawak kereta selaju 13kmj, lu rajin pulak nak bukak tingkap kemudian naikkan jari tengah.

Saranan gua ni bukan suruh excercise 20 minit sehari, 3 kali seminggu. Ini suruh lu rajinkan jari tangan lu untuk kait batang lampu signal bila nak tukar line atau masuk simpang. Itu aja.

notaKaki : Kepada adik gua, lu pun termasuk dalam golongan pemandu di atas. Puas hati gua hari tu repot kat Abah..hahaha.