3 Review Filem : The Man From Earth (2007)



Dah habis belajar, apa lagi boleh gua buat dalam masa terdekat ni? Gua mengambil ikhtiar untuk menjadi penonton filem tegar. Filem kita untuk malam ini saudara saudari adalah sebuah sci-fi movie yang bertajuk The Man from Earth. Berdasarkan poster lu ingat ni muvi pasti cerita ada alien atau UFO macam cerita Star Trek (penulis sama). Maaf, sangkaan anda meleset sama sekali. Ini adalah filem sci-fi bajet rendah yang sci-fi pada pemikiran bukannya fizikal. Gua kira filem ini adalah salah sebuah masterpiece kepada Jeromy Bixby. Penulisan dibuat oleh Bixby mengambil masa dari tahun 1960an sehingga April 1998, tu pun time lepas menulis penamat cerita ni Bixby pun KO.

Bermodalkan sebijik ruang tamu rumah, selama durasi cerita 89 minit, 90% masa dihabiskan diruang, 5% masa di beranda dan 5% di parking lot. Mudah dan murah. Secara jujurnya ini bukan pertama kali gua usha filem ni. Ini adalah kesekian kalinya gua menonton filem bercakap ni. Memang menarik, bercakap aja. Tak ada bunyi tembak-tembak atau keghairahan pasangan berasmara (terma yang digunakan oleh TV Malaysia untuk istilah making love).

Filem mudah, tetapi plotnya rumit diakibat penceritaan yang betul-betul rumit. Plot dimulakan dengan seorang pensyarah tengah kemas barang nak pindah rumah. Nama pensyarah tersebut adalah John Oldman yang dilakonkan oleh pelakon tak ternama David Lee Smith. Time tengah-tengah syok layan kemas barang, member-member satu opis datang beraya.

Tengah melepak-lepak tu, member-member pensyarah lain dok brainwash dia tanya awat dia nak pindah. Ada awek baru ka, mak panggil balik kampung untuk mengusahakan kebun durian atau apa? Mula-mula John ni pun hangat hati la, malas nak story. Lepas dok keep on kena presure dengan member-member dia pun open story bahawa dia kena pindah setiap 10 tahun, nanti orang tak perasan dia tak tua dan dia mendakwa dia dah berumur 13,000 tahun.

Ang percaya dak aku idup dah 13 000 tahun? Watdefak kan? Si John ni nak tiaw member-member dia yang dari kalangan ilmuan ka dia dok tengah hai hidu gam Dunlopp tadi? Member-member lekcerer dia naik hangin la, depa dok ada sorang satu pHd tapi kena kencing macam budak 2 tahun.

Maka cerita ni berkisar macam mana member-member dia dok argue dengan statement dia dan macam mana Si John ni menjawap dengan cool dan sempoi. Antara soalan yang smart ditanya oleh member dia (ditranslate dalam bahasa utara), "Kalau ang dah hidup beribu tahun. Awat ang tak simpan artifak ka macam dalam Indiana Jones (Tambah sendiri)?". Dia sempoi je jawap sambil memegang sebatang pen, "Ang tau ni pen kan? La ni semua orang ada pen kan? Ang rasa ang sedaq tak ang akan hidup sampai pen ni jadi satu benda yang rare? Ang ada perasaan tak nak simpan pen ni?".

Ada lagi sekoq tanya dia, "Ang tau dak rumah ang kat mana?". John geleng. Then member dia dok tiaw dia, "Macam mana asal-usul ang pun tak tau?". Pas tu John bidas sambil buat muka seposen, "Ang rasa kalau ang balik ke kawasan perumahan hang yang ang tinggalkan 30 tahu dulu. Ang rasa benchmark-benchmark macam pump station, playground apa suma tu masih ada lagi 100% macam dulu dak?". La turn member dia geleng. Pas tu John tambah, "Tu kalau ang tak balik dalam 30 tahun, aku tak balik dah 13,000 tahun. Dulu semua bukit-bukau ja la bahlol.". Maka member-member dia dok tertunduk tanda keakuran.

Klimaks cerita ni sehingga ada salah seorang bertanya samada John mempunyai pegangan agama atau tak? Dan John terkantoi bahawa dia salah seorang entiti yang penting dalam agama. Member dia tanya, "Nama ang ada dalam bible dak?". John angguk. Dan John mendakwa bahawa dirinya adalah Jesus, yang mana 500 tahun sebelum tu dia pi berguru dengan Gautama Buddha dan dia cuba nak bawa idealogi tu ke Mediterranean. Tapi depa dah salah anggap ingat dia anak Tuhan. Maka member-member John ni angin la kan. Lepas sesi soal jawap, member-member dia akur sebab John tak boleh membuktikan kesahihan melalui sains, dia tak mau buat lab test. Dan member-member dia tak mampu nak deny dia.

Selepas emosi member-member dia kian meletup, member dia tinggalkan dia kat rumah tu. Dalam ramai-ramai, seorang ja dok percaya ngan dia. Minah tu tanya la, apa nama yang dia pernah guna. Tengah-tengah dok sebut nama, sekali dia tersebut nama bapak kepada seorang lekcerer tua ni. Selepas sesi soal jawap terakhir, pak cik tua ni terkejut lantas mati sakit jantung. Dan final ending, John bertukar fikiran bahawa dia nak stay dengan awek yang percaya dia tu hingga ke akhir hayat..perrgghh

Plot cerita ni banyak membuatkan orang tertanya-tanya, dan segala pertanyaan terjawap. Member-member dia memang cekap bertanya, soalan-soalan yang dia tanya memang sama logik ditanya pada realitinya. Klimaks tak ada letup-letup, cuma meletup emosi menangis, menjerit. Dan twist ending memang ummpphh!! Tak macam filem Razak Moheiden, ending macam haram. Sepanjang cerita rupanya hanyalah mimpi semata-mata. Haram jadah!

Soundtrack dia gua perasan. OST dia memang low cost, bukan taruk audio time editing. Tapi jadi OST sebab John tu pasang radio time depa dok sembang. Gua perasan satu lagu Beethoven, 7th Sympony. Memang classic macam 13,000 tahun..haha

Location dia? Paling jauh dia pergi kat area parking rumah tu. Yang lain kat ruang tamu atas sofa aja.

Secara keseluruhan, movie ni antara indie movie terbaik pernah gua usha. Cukup minimalis pada segala unsur filem. Gua salute!!

Ranking : 8.4/10

notaKaki : Gua usha Cerekarama ni, OST dia asyik ulang lagu Nassier Wahab. Scene dia asyik jalan-jalan kat taman, taman kat rumah gua pun masuk TV..hehehe.

3 487 batang pen patah:

Tanpa Nama berkata...

tapi tak ada orang handsome.

+}illi.

Abang Ben berkata...

Plot dimulakan dengan seorang pensyarah tengah kemas barang nak pindah rumah.

- ni macam autobiography gua je ni... gua pun tengah kemas barang nak pindah rumah!

Achan Sinclair berkata...

Illi : Dah penonton dia hensem cukup lah!!

Bro Ben : Lu sempoi buat idea camni, lu cakap kat member lu. Lu kena pindah setiap 5 tahun sebab lu tak makan dek tua. Umur lu dah 12 ribu taun..haha