0 1Entri 1Malaysia #24 : Review Filem : Iglorius Basterds (2009)Kalau lu menantikan filem perang ala Pearl Harbor, gua suggest tak payah baca post ni. Walaupun yang berlakon tu Brad Pitt, namun cerita ni adalah sebuah alternate history film for World War 2 (WWII). Ini bukan filem fakta nyata ala Bukit Kepung atau Leftenan Adnan. Ini adalah spaghetti western movie dan boleh disumbat ke dalam genre macaroni war yang di arahkan oleh pengarah yang pernah top dengan Pulp Fiction, Quentin Tarantion.

Tema utama dalam filem itu bukan kekeluargaan, jauh sekali percintaan seperti Cinta Kuliah (Razak Moheiden). Filem yang bertemakan dendam ini mengisarkan dua plot cubaan membunuh Hitler. Hitler yang cacat telur ada sebijik tu pun ganas macam setan. hahaha

Chapter 1 "Once Upon a Time .......... In Nazi Occupied France (1941)" : Cerita bermula dengan pemburuan kaum Yahudi oleh Colonel Hans Landa (Christoph Waltz) lebih famous dalam majalah URTV sebagai The Jew Hunter. Babi, psiko gila mamat ni. Communication skill dia memang kalau Ms Ena Batacharya usha pun kagum. Mamat ni berjaya psiko satu famili France yang menyorokkan satu family yahudi, lepas Landa ni bunuh family tu, dia lepaskan anak Yahudi tu, Shosanna. Yang lain semua setel makan peluru.

Chapter 2 Iglorius Basterds (1944) : Secret Service America telah menubuhkan sebuah kumpulan komando elit yang berperang gaya guerilla untuk menghapuskan Nazi yang bergelar Inglorius Basterds (IB). Lt Aldo The Apache (Brad Pitt) mengetuai kumpulan elit ini yang turut dianggotai oleh 8 orang komando American-Jew. Style pembunuhan kejam oleh IB ni memang famous sampai ke telinga Hitler. Gila lu, geng ni bunuh lepas tu koyak kulit kepala. Apa pulak tak ganas?

Chapter 3 German Nights in Paris (1944) : Selepas 3 tahun kejadian pemunuhan keluarganya, Shosanna telah melarikan diri ke Paris dan menyamar sebagai wanita berbangsa France serta memiliki sebuah pawagam di tengah-tengah kota. Selepas pertemuan pertama Shosanna dan Frederick Zoller (Daniel Brühl), seorang wira Nazi yang berjaya membunuh 300 askar musuh dengan sniper secara solo dan telah propose kepada pihak atasan untuk menayangkan filem mengenai kehebatan dirinya kepada Nazi yang lain di pawagam milik Shosanna. Shosanna yang masih berdendam dengan Nazi sebab bunuh familynya telah merancang suatu plot pembunuhan Nazi secara berjemaah.

Chapter 4 Operation Kino : Geng IB bertemu dengan perisik mereka di sebuah bar untuk mengetahui tentang tayangan filem Nazi. IB telah merangka suatu plot pembunuhan Nazi secara berjemaah ketika mereka stim melayan movie Nazi tersebut. Tapi boleh pulak dorang kantoi time dekat bar time meeting tu. Ada part, sorang mamat tu kena tembak kat telur...perrghh senak kot.

Chapter 5 Revenge of the Giant Face : Segalanya terjawap disini. Gua tak mau spoilkan muvi ni..hahaha

Plot movie macam biasa, Quentin Tarantion memang suka bermain dengan time line. Seperti mana ada penceritaan menggunakan chapter by chapter dalam Pulp Fiction, maka benda yang sama digunakan dalam Iglorius Busterds. Tapi dalam Pulp Fiction, penceritaan chapter by chapter tak synchronize dengan plot tipikal. Dalam IB mudah, macam baca lecture notes. Mudah paham walaupun kuat makan semut.

Watak, Brad Pitt bukan watak utama dalam filem ni. Gua syak Brad Pitt ni kira kambing hitam untuk tujuan promosi aja. Watak utama dia adalah Si Psiko Landa, yang power dalam bidang komunikasi dan berjaya mengantoikan segala komplot-komplot. Memang mamat ni terer gila la berlakon, sampai gua pun jadi psiko usha dia. Watak 8 ekor komando lain tu tak ada apa sangat, berperang je. Pierre Andre pun boleh berlakon macam tu.

Secara kesuluruhan, cerita ni menarik kalau lu olang tak campur aduk fakta dan cerita rekaan Quantin ni. Memang setan la kalau Hitler mati time tengah tengok wayang. Tak ganas langsung. niali-nilai murni dalam cerita ni jangan bunuh mak bapak orang sama jangan jadi talam 2 muka. Mudah kan?

Rating : 7/10

0 487 batang pen patah: