2 1Entri 1Malaysia #19 : TOY0169 Kejuruteraan Menoyol

Toyol merupakan sejenis makhluk halus berwarna hijau kecik dan suka merembat duit. Untuk membela toyol orang kata hanya bagi dia sedut darah ibu jari kaki, gua tak tau lah apa tebiat toyol ni. Dalam banyak-banyak anggota badan kenapa dia pilih ibu jari kaki, tapi ok la kan. Kalau dia pilih anggota lain untuk dihisap darah memang ramai pembela toyol pakai viagra.

Walaubagaimana pun toyol di peringkat universiti adalah berbeza dengan toyol makhluk halus tu. Toyol di universiti adalah sebuah hasil teknik peniruan wajib digunakan ketika kuiz, sunat di peringkat test dan harus di peringkat final exam. Dalam membuat rumah, enjin ataupun software, hal-hal kejuruteraan amat dititikberatkan untuk membina sesuatu yang kukuh dan efisyen. Hal yang sama digunapakai dalam pembikinan toyol. Kejuruteraan toyol amat penting untuk memastikan toyol anda tak membuatkan anda sakit ibu jari kaki akibat menerajang pintu di masa kelak.

Selama beberapa tahun gua belajar di sebuah universiti swasta di Perak (campur extend), pelbagai kejuruteraan toyol dah gua perhatikan (dan alami). Gua rasa gua dah boleh dapat Nobel Prize untuk hal-hal ketoyolan ni kalau isu toyol boleh diterimapakai oleh masyarakat setempat. Ayuh kita lihat bagaimana untuk menghasilkan toyol yang efektif dan efisyen.


  1. Peringatan. Sila pastikan toyol anda realible untuk ditiru. Toyol ditulis dengan fakta, bukan auta!! Apa yang anda hendaklah tepat dan selari dengan segala fakta dan teori yang anda pelajari dalam kelas. Jangan nak buat-buat pandai menulis toyol dengan fakta dan teori rekaan sendiri. Masuk periksa pun bawak toyol, inikan ada hati nak buat teori sendiri. Hak tuih!! Segala formula matematik yang dibawa masuk juga hendaklah tepat! Jika formula di dalam toyol pun tunggang langgang, maka sia-sia aja anda bawak toyol. Cuba kalau anda kantoi bawak toyol pulak tu, tak ke macam haram. Dah la toyol salah, failed lagi subjek tu. Punah segala impian, hancur segala harapan.


  2. Pastikan toyol anda ditulis dengan menggunakan kertas seminimum mungkin. Ingat!! Toyol adalah bantuan kepada crucial part dalam subjek, bukan bantuan kepada keseluruhan subjek yang dipelajari satu semester. Maka toyol anda hendaklah seminimum mungkin, pernah ada kes budak bawak toyol setebal 25 helai. Itu bukan toyol, itu namanya KITAB!! Baik bawak masuk buku teks aja!!


  3. Untuk memastikan toyol anda efisyen, pastian anda hanya menulis kata kunci yang penting aja dalam toyol. Tak payah nak buat pandai tulis pendahuluan dan penutup dalam toyol macam karangan SPM dulu. Itu satu tindakan yang kurang bijak. Sumpah examiner tak bagi markah lebih untuk perbuatan anda tersebut.


  4. Pastikan tulisan tangan anda kecil dan kemas. Semakin kecil tulisan, semakin kurang kertas digunapakai. Tapi jangan jadi bodoh dengan menulis toyol kecik-kecik sampai kena pakai mikroskop nak usha. Masa itu emas!! Anda tak ada masa nak pergi lab curi mirkorskop dan kembali ke dewan peperiksaan semula. Kecantikan tulisan tangan juga di ambil kira untuk menghasilkan toyol yang efektif. Kalau tulisan buruk macam setan sampai lu pun tak boleh baca, tak ke ianya satu tindakan bengap?


  5. Faktor penggunaan kertas juga penting dalam menghasilkan sesebuah toyol. Jangan jadi bodoh buat toyol dengan menggunakan manila kad. Susah nak lipat dan selit-selit di bahagian tubuh anda. Kalau selit kat pinggang, sakit juga perut kena cucuk dengan manila kad tersebut. Pastikan anda menggunakan kertas yang mudah dilipat. Contoh terbaik slip kedatangan peperiksaan.


  6. Dakwat pen juga jangan merepek-repek. Sila pakai dakwat pen yang boleh diterima akal, jangan jadi kurang bijak dengan menulis di kertas putih dengan menggunakan pen berdakwat putih. Bagi yang menggunakan belakang kalkulator sebagai medium, sila gunakan pencil. Jangan ingat pengawas peperiksaan itu sama bodoh dengan anda sampai dia tak perasan kalau lu tulis belakang kalkulator dengan dakwat berwarna hijau polis trafik. Apa lu ingat ni sesi nak buat peta minda ke?


  7. Faktor kod pemakaian juga penting. Kalau anda mahu menjadi penoyol, jangan sesekali mencari publisti murahan dengan memakai pakaian yang mencuri perhatian ketika masuk dalam dewan peperiksaan. Seperti memakai set baju lengkap siap bersamping, set kot berwarna bendera Malaysia ataupun jaket yang ada labuci macam baju Ramlah Ram. Perbuatan-perbuatan begini adalah umpama menghiris keris ke perut sendiri. Ingat ini hal nak lulus exam, bukan nak pikat pengawas peperiksaan. Kod warna yang selamat adalah warna-warna bumi iaitu hitam, cokelat, maroon dan kelabu.



Berikut adalah tips yang disarankan oleh Mok jika anda terkantoi. Ingat!! Yang jadi pengawas peperiksaan tu adalah pensyarah yang mana majoriti dari mereka adalah mamat phd atau paling cikai pemegang Ijazah Sarjana atau Master. Anda masih mengkais-kais untuk mendapatkan segulung ijazah.

  1. JANGAN buat eye contact. JANGAN! Ini kesalahan biasa yang dilakukan oleh rookie rookie peniru peniru tegar.


  2. Alihkan kertas jawapan ke arah pandangan kamu. Arah mata pastikan ke atas kertas jawapan. Buat buat sebok berfikir dan jangan terus menulis.


  3. Buat muke selamba dan tak bersalah. Jangan takut. Dia tak ada bukti kamu meniru. Dia tak rekod setiap perlakuan kamu pakai video cam. Teruskan menulis seperti biasa.


  4. Bila kamu disoal, jawab dengan tenang. Kawal pernafasan dan jangan huru hara. Dia psiko je tu. Layankan je die dulu. Agak agak die tak dapat kantolkan kamu, die pon blah aa.


  5. Sematkan dalam fikiran, "Tak kantol Tak kantol". Keyakinan diri amat penting bagi menhadapi situasi mendebarkan seperti ini.


  6. Kalau kene halau jugak, ready je lah nak enroll lagi subjet tersebut sem depan. Takde hal lah extend satu semester lagi.


******************************

Gua sarankan study dulu sebelum menggunapakai tips-tips peperiksaan yang gua sarankan ni. Ini adalah talian hayat terakhir!! Ingat terakhir!! Bukannya panduan utama untuk memasuki dewan peperiksaan!!

Ok jam askar dah pukul 1420, gua nak mandi pagi.

Selamat Mencuba~


notaKaki : Tips diatas adalah berdasarkan pengalaman yang dikutip oleh penulis dan rakan-rakan. Kalau kantoi jangan tuju kat gua, atau gua tinju muka lu~.

2 487 batang pen patah:

MOK berkata...

nice one acan
aku toyol2 ni memang seram sikit..
meniru je tak bape seram haha

Achan Sinclair berkata...

Ko memang tak boleh sebut benda2 ghaib sikit, dah naik bulu roma. Sebut nama jepun sikit dah naik nafsu amarah..