2 1Entri 1Malaysia #18 : Review Filem : Mystic RIverGua dengar nama Clint Eastwood sebagai pengarah, apa ini cerita cowboy zaman modenkah? Sememangnya penaakulan mantik gua tersasar sama sekali, Mystic River adalah sebuah filem thriller berat yang memaparkan kehidupan sebenar. Baik dari segi penceritaan, watak, latar masa dan emosi filem sendiri.

Bermodalkan Sean Pean yang memegang watak sebagai Jimmy Markum seorang pesara tetap mafia dan rakan-rakan sepermainan yang telah lama tak berhubung; Dave (Tim Robbins) dan Sean (Kevin Bacon) sebagai 3 tunggak utama dalam filem ini.

Permulaan yang berlatarbelakangkan tahun 1975, ketika 3 sekawan ini berpeleseran di tepian jalan, Dave telah diculik dan diseksa secara seksual. Berdetikkan dari masa itu, Dave kian dihantui mimpi ngerinya hingga ke masa dewasanya.

Selepas 19 tahun berlalu, ketiga-tiga orang sahabat itu ditemukan semula selepas kematian tragik anak perempuan Jimmy, Katie yang dibunuh. Sean telah dikerah untuk menyiasat kes pembunuhan tersebut. Secara tidak langsung, Dave pula menjadi suspek kes kerana dikatakan dengki dengan impian remaja yang dicapai Katie. Kes menjadi leboh rumit dengan campur tangan Jimmy yang ingin membalas dendam di atas kematian anaknya. Jadi apajadahnya perkaitan Mystic River dengan cerita ni? Ada kaitan, kat hujung cerita Jimmy ada sebut sekali Mystic River. Dan misteri pembunuhan Katie kian terlerai.

Plot filem bergerak dengan agak perlahan. Gua telah menghabiskan 4 batang rokok di dalam duras 2 jam 17 minit filem tersebut. Pembawakan watak sememangnya berkesan, terutamanya Sean Penn yang berjaya membawa emosi penonton. Sememangnya tak dapat disangkalkan lagi kewibawaan Penn yang berjaya mengondol Anugerah Oscar 2003 bagi kategori Pelakon Lelaki Terbaik dalam filem ini.

Ciri-ciri koboi Amareka juga sarat dibawa dalam filem ini. Sememangnya Eastwood dan rokok tak dapat dipisahkan. Dalam filem ni cakap sikit hembus asap rokok, cakap sikit rokok. Tapi secara keseluruhan filem memang sarat dengan emosi yang cukup ummpphh.

Rating - 7.5/10

2 487 batang pen patah:

Abang Ben berkata...

Aku bagi 8/10.

Ending twist dia agak OK.

Achan Sinclair berkata...

Haha..Ending twist memang sedap kot..tp rasanya agak meleret untuk thriller movie. Kalau cerita mafia lain cerita.