0 1Entri 1Malaysia #11 : Review 500 Days of Summer


Di suatu hari musim panas kat Amareka...

"Siah...aku betul-betul suka kat kau," kata Kamarurashid kepada Samsiah, wanita jelita rambut kaler hitam tak botak tengah. Samsiah mengangkat kepalanya.Merenung dalam mata Kamarurashid yang gilakan brit-pop, lagi-lagi The Smith, bukan Will Smith. Sunyi.Tajam mata Samsiah menusuk dalam mata Kamarurashid.

"Apa dia?" tanya Samsiah .

"Aku betul-betul suka kat kau,Siah," jawab Kamarurashid, gagap seperti berhadapan dengan guru disiplin.

"Ok,tapi ada syaratnya.I nak kita suka sebagai kawan,sahaja,tak boleh lebih dari tu,"jawab Siah,tegas.

"Errr...ok..I boleh accept apa yang u mintak," jawab Kamarurashid.

"Dan lagi satu...kita boleh keluar dating,kita boleh keluar dinner,kita boleh gi shopping,tapi..." sambung Samsiah lantas menimbulkan unsur kejutan. Kamarurashid terdiam.

"Walaupun kita buat benda sama-sama lepas ni,I tak nak u labelkan I gelfren u. I tak suka u admit u boyfriend I dan I tak wish u yang akan jadi husband I.Setuju?" tanya Siah. Tergamam sekejap Kamarurashid. Dalam hatinya walaupun sedikit terkejut tapi dia sangat gembira kerana Samsiah memberikan respons juga.

Sudah terlalu lama Kamarurashid memendam hati, merindui Samsiah dari jauh.Tanpa berfikir panjang,mungkin kerana sudah terlalu gembira untuk menjadi lelaki idaman Samsiah, pantas Kamarurashid menjawab,"I setuju!" ; mengharapkan agar mungkin hati Samsiah akan berubah dimakan waktu. Sedar tak sedar,Kamarurashid melakukan kesilapan pertama dalam permulaan diari cintanya yang masih teruna dan akhirnya menghancurkan pegangannya sendiri.

Tapi akhirnya musim bunga akan menjengah tiba.


Filem ini bukan filem cinta. Filem ini filem "akibat cinta."


Rating filem : 8.5/10

0 487 batang pen patah: