1 1Entri 1Malaysia #10 : Vintage Sesi Latih Tubi Fizikal

PERHATIAN!!!

Esok pagi ada Latih Tubi Ketahanan Fizikal tepat pada jam 7.27 pagi di Court Tenis, pakaian T-Shirt putih, Seluar Track, kasut hitam, stokin belah kanan kaler putih, belah kiri kaler hitam.

Sapa lewat kena lempang!!

Teks di atas adalah contoh memo yang diturunkan di papan tanda asrama pada setiap Subuh hari Ahad. Sebagai seorang junior ketika itu, sememangnya inilah mimpi ngeri yang perlu dihadapi setiap minggu. Harap nama aja Latih Tubi Ketahanan Fizikal, tapi dia punya latihan (senaman) tak nak macam nak train askar supaya boleh berperang dekat tengah Gurun Sahara. Memang penderaan fizikal tahap pertama!!

Biasanya ada seorang junior yang ditugaskan untuk mengejut senior-senior conductor senaman! Kerja dia memang saling tak tumpah macam kerja kejut harimau bangun dari tidur, kalau silap cara kejut kena makan pelempang. Dan la kena kejut diorang, pas tu kena makan pelempang lagi tu. Tak ada belas ihsan sesama manusia langsung.


*Ni gua form 1 kot, zaman rambut belah tengah sama minyak rambut Tenco berleluasa

Bila tiba di Court Tenis aja, perasaan pelik pasti akan menterjah dalam perasaan setiap insan. Jadah apanya budak-budak pakai stokin sebelah lain, sebelah lain? Rasanya kalau gua jumpa senior yang pioner idea ni memang gua tumbok rusok muda dia. Apa dia ingat dengan memakai stokin kaler berlainan dapat merangsang penggunaan kedua-dua belah otak sekaligus? Dr. Fadzilah Kamsah boleh tepuk dahi.

Senaman hiper akan dimulakan dengan sesi panas badan, walhal gua rasa perasaan panas dihati tu dah cukup dah. Lantas elepas masing-masing kelihatan 'cukup panas', kami dikerah untuk berlari sekeliling kawasan asrama yang seluas lebih kurang 500m. Ye berlari la sial!! Bukan joging, 7 kali pusing asrama selama 7 minit. Kepala jimbet dia!! Dia ingat semua orang laju macam Usain Bolt ke? Dah tu semua ceruk shortcut ada aja senior yang menjaga. Untuk memastikan junior-junior menderita, senior-senior ni sanggup bangun pagi untuk jaga shortcut supaya junior tak main tipu. Perangai masing-masng pendengki nauzubillah.

Esok habis 7 pusingan, sementara hutang oksigen tak habis berbayar lagi, kami dikerah untuk bikin tekan tubi, sit up dan beberapa lagi senaman tradisi. Let say, bumping, bumping dia tak mau ikut standard lak tu. Kadang-kadang bumping diamond, clap bumping dan lain-lain. Teknik pengiraan paling sial sekali. Selalunya dah kira sampai 40, senior tu akan kata "Ehh, lepas 40 apa ek? Satu ek? Ok..kitart dengan satu..dua...". Teknik pengiraan yang sama dibuat (-buat) keatas semua senaman. Kepala hotak dia, apa cikgu matematik dia time sekolah rendah tak buat kerja dengan betul ke apa?

Penutup senaman selalunya adalah jumping star, dia dikira macam 5 setiap sisi means 5 sisi depan, kanan, belakang, kiri dan depan balik. Last sekali mesti tepuk sama-sama kat atas kepala. Tu 5 setiap sisi memang gua tak pernah dapat la angka tu. Selalunya dia pancing budak, "Lu nak berapa setiap sisi?", "10 bang". "Lu plak?", 15 bang. Last sekali dia campur semua-semua jadilah 60 setiap sisi. Part ni pandai pulak dia dalam bidang matematik, tambah-tambah. Tadi mengira pun tak pas. Dah 60 tu, kalau tepuk last sekali bunyi macam taik lembu jatuh dari langit. Kena ulang baliklah semua. Macam sial.

Majlis penutup disambut secara sederhana dengan nyanyian lagu sekolah. FYI, asrama gua menempatkan beberapa sekolah yang berlainan. Lagu sekolah lain semua mahasa orang putih, budak sekolah gua nyanyi lagu sekolah slow-slow aja sebab lagu sekolah gua bahasa melayu. Tak glamour.

Apa yang gua dapat dengan sesi Latih Tubi Fizikal yang diadakan betahun-tahun ni? Badan memang tak tough macam Malek Noor la, tapi gua dapat kemahiran lari dari kereta polis time fly, dan stimina untuk memanjat pagar sekolah. Memang Berguna!!

1 487 batang pen patah:

liza hussain berkata...

pergh.... mmg x ble lupa la cane korang bersenam... kami dari dalam aspuri turut bersimpati. masa tu rasa bersyukur sebab dilahirkan perempuan. at least lepas2 subuh macam tu tangan masih bergelumang sabun buat laundry. dan yang lebih penting, laundry baju sendiri.