5 Hak Pengguna Penumpang Bas Ekspress


Government says yes to bus fare hike


PUTRAJAYA: The Government has agreed to increase stage and express bus fares but has not decided on the quantum.

Entrepreneur and Cooperative Development Minister Datuk Noh Omar said the new fares would be announced before Hari Raya in October.

Noh, however, shot down the Pan Malaysian Bus Operators Association’s appeal for a 100% fare increase, saying it would be a great burden on the public.

“Their appeal for an increase cannot be refused but a 100% increase means a RM30 fare would be RM60. This is too high,” he said, adding that the memorandum from the association was accepted during the National Inflation Council meeting chaired by the Prime Minister on Monday.

Noh said the ministry has drawn up a formula on the fare increase, which it now has to discuss with the association.

“We understand their financial problem because prices of diesel, tyre and engine oil have gone up a few times since 2005, while fares have not increased,” he told reporters after presenting excellence award to 68 ministry staff here yesterday.

Noh also said that the Government was looking into the operators’ other problems, including complaints that they could not sell tickets yet for the Hari Raya season for fear there would not be enough buses.

“They said some buses do not want to operate during the festive season because it is only full for a one-way journey such as Kuala Lumpur to Johor and returns with fewer passengers,” he said.

Among ideas the Government was studying to help prevent bus companies from incurring losses, particularly when running services to rural areas, was to issue permits for them to transport school children and factory workers.

He said Mara was incurring losses of about RM3mil per year providing subsidised transport at Felda schemes.

The ministry was also studying the possibility of allowing the 20,000 school bus operators to ferry members of the public after they had sent students to school, to enable them to increase their income, he added.

Association president Datuk Ashfar Ali, however, insisted that the Government meets its three requests: an increase in diesel quota for both stage and express buses, a 100% fare increase and goodies for the industry in the coming Budget.

Gua rasa nak penerajang dengan segelintir pengusaha bas yang bersikap kapitalis mengalahkan Donal Trump. Cuma rambut Donald Trump lagi buruk dari pengusaha-pengusaha bas ekspress di Malaysia.

Jadah apanya Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia (PMBOA) klem tambang bas ekspress dah lama tak naik. Pas tu diorang rugi besar, anak-anak tokeh bas tak mampu nak pakai Mercedez SLK 280 gamaknya.

Gua bukan berkira sangat hal-hal tambang ni, tapi kenaikan tambang perlulah sejajar (jarang gua guna ayat ni) dengan kualiti perkhidmatan bas ekspress tu. Ini drebar bawak bas sambil nak menyucuk bontot BMW 5 Series kat depan,, gua tau la lu bawak bas EKSPRESS ni dah macam nak ekspress naik van jenazah ke. Pas tu kerusi pun dah berkeladak dakinya, tu lu belum kena bas yang aircond dia bukan pakai gas, tapi pakai air menitis. Macam haram. Ada hati nak naik tambang 100%?

Gua nak puji Konsortium Bas Ekspress sikit dari segi kerusi dia. Minggu lepas gua ambik bas dekat Ipoh ke KL, elok gua masuk bas, senyuman mula berkuntum di bibir. Kerusi besar 3 seat siap dengan alas betis lagi. Memang hati gua berbunga-bunga sepanjang perjalanan Ipoh-KL. Tidur pun puas, siap gua tidur mengiring lagi.

Okay, ini hal berkenaan tambang bas ekspress yang dikatakan tak pernah naik untuk sekian lama. Ini sedikit statistik tambang bas ekspress Plusliner dari Sri Iskandar ke KL dalam jangka masa gua hidup dekat Tronoh Indah Permai ni.

2005 - RM13++ (Time ni beli tiket dekat kedai gambar, tak ada lagi stesen bas Sri Iskandar tu)
2006 - RM15++
2007 - RM17++
2009 - RM 20.30 (Setakat harga hari Isnin lepas)

Entah macam mana diorang buat kira-kira kata harga tambang lama dah tak naik. Kesian cikgu matematik sekolah rendah diorang, susah payah ajar tambah tolak.

5 487 batang pen patah:

neo berkata...

Haa.. ni aku pelik pasal Kerajaan Malaysia.

Kerajaan negara lain pakat promote guna kemudahan awam, memudahkan prasarana pengangkutan awam.

Tapi kerajaan kita dok promote pakai kereta. Bagi diskaun touch n go kereta. Tambang bas naik harga.

Nak tggu udara tercemar baru nk promote pakai kenderaan awam kot.tak pn nk tggu Tronoh ni jammed mcm federal highway agaknya.

Memang kasi hangin.

iLLy berkata...

naik ketapi tanah melayu kat batu gajah pergi balik kot dgn rege plus liner skang..

shit.

zHee berkata...

tu baru tiket KL-Ipoh..
blom kire lg tiket Ipoh-Terengganu..

harga Ipoh-Terengganu skg dah same ngan tiket Air Asia KL-Jakarta dol...

Tanpa Nama berkata...

Semasa isu minyak naik tahun lepas pihak kerajaan suruh guna kemudahan awam, tapi sekarang nak naikkan tambang bas pulak. Idak ke menjerat balik @ memberi beban kepada rakyat namanya. Syarikat bas sebenornyer mengada-ngada nak naikkan tambang bas, udah ler bas macam HAMPEH!. Teman rasa lebih baik naik keretapi dari Ipoh ke KL, tambang nya pun 'BERBALOI BALOI'

HambaAllah Yang Memakmurkan berkata...

hahaha..ayat takleh blah "gua tau la lu bawak bas EKSPRESS ni dah macam nak ekspress naik van jenazah ke"

nice entry achan! keep it up. ko pnye blog ni macam RnR aku setiap minggu skali je =P