2 Gig lagi : UOX Play

Minta perhatian ini adalah gig free!!

Salam sejahtera kepada semua umat manusia yang sedang seronok membelai hari minggu anda. Semalam bersamaan 13 December 2008, gua dan pakatan pengganas lain pergi melayan UOX Play, sebuah gig yang diadakan untuk mempromosi Celcom. Yeaa..konsepnya hampir sama dengan konsert Hotlink yang diadakan di UTP tak lama dahulu yang cukup kontroversi, tapi kali ini lebih hangat!!!

Band list sememangnya dipilih yang terbaik antara terbaik, beberapa band senior dan band-mula-tunjuk-taring. Bunkface, Stonebay (ofismate gua beb!), One Buck Shot, Tempered Metal. Bittersweet, Se7en, Laila's Lounge, White Shoes (Indo's Band), The Sigit (Indo's Band) dan Butterfingers. List yang berjaya membuatkan BB Plaza dipenuhi oleh ribuan (!!!) remaja berbaju hitam (warna rasmi rock). Dan kebanyakannya berusia belasan tahun, yang sekolah rendah pun ada jugak, risau aku kalau kena pijak dorang ni. Kecik-kecik dah ke tempat camni, patut cuti sekolah ni dorang ada satu event wajib je... Bersunat!! Baru true!!

Gua agak memilih dalam menonton band ini diakibatkan kaki gua yang masih belum pulih sepenuhnya, jadi time Bittersweet perform gua tak banggang untuk ke mosh pit untuk memberi peluang pengunjung lain untuk memijak kaki gua. Kebanyakan band gua layan dari belakang aje, melainkan band yang gua rasa gua patut ke depan (samada band itu memang lagend/budak-budak tak layan lagu dorang dan mosh pit jadi kosong).

*Geng kasut putih!!


Band sume menggile la, gua pun jadi gile sekejap usha awek yang sexy macam org gile. Malam tersebut gua betul-betul tertarik dengan band White Shoes & The Couple Corp, sebuah band dari tanah seberang yang menampilkan seorang vokalis wanita. Maaf, gua tak sem[at nak ambil tahu line up mereka, tapi yang pasti musik mereka mengasyikkan aku. Mereka adalah kumpulan indie yang memainkan lagu-lagu ala-ala kabaret dan cha-cha, memang berjoget sakanlah adik-adik semua. Yang bengap sikit, menari twist...ala dik, itu tarian lagu Rock n Roll.

One Buck Short, sebuah kumpulan 'sihat' yang tak pernah erti letih. Mooky yang gebu seperti biasa menggilakan crowd, sememangnya sekurang-krangnya sekali aku usha band ni perform. Memang menghiburkan, showmanship Izal (bassist) dan guitarist (maaf tak tahu nama) memang membuatkan semua crowd mahu terbang!! Punk rock yang chun!!

Tempered Metal!! Wu-huu...mengancam jiwa beb!! Aku ada dengar ada adik bersuara, "Ehh, ni metal ek?". Hmm.. jangan dengar Bittersweet aje. Gorengan gitaris TM bersama Flying V nya membuat ramai crowd ternganga dan hilang pertimbangan, salah seorangnya aku!! Grrr....


*Ini adalah pengedar majerin yang terkenal!!


Butterfingers tanpa Loque, semuanya lengkap berkod walaupun mereka sedar lighting n stage mampu memasak telur mata kerbau. Komposer dan produser, Grey Henderson mengambil posisi gitar utama mengantikan saudara Khairil (Loque). Time ni, gua tak boleh komen lebih sebab gua 'high' kejap. Gua tak berkata apa-apa dah, hanya berlompat dan menjerit. Yeaarrhh, permainan clean dan memang Queen, gua kate Queen bukan Nirvana. Tapi sayang seribu kali sayang Butter main 3 lagu aja, Bebas, Maharani dan Joget Global.

Closing banda adalah band dari Indonesia, The Sigit. Bunyi macam The Jet, memang vintage. Tapi apakah daya, bila mereka bermain terlampau banyak lagu, aku dah hilang arah. Aku ke belakang sambil merokok dan menonton gadis..yeaa..itu namanya rezeki!!

Aku kecewa bila crowd boo kepada band Seven ketika mereka perfoem. Yeaa, Seven adalah sebuah band funk, ada saksafon dan bunyi yang tak indie. Tapi apa salah mereka?? Itu musik mereka!! Kenapa crowd yang terdiri majoriti dari adki-adik ni tak reti nak hormat pilihan band tersebut? Nak semua main macam Bittersweet dan Meet Uncle Hussin?? Memang band-band tersebut catchy dan energetic, tapi genre-genre minoriti umpama funk dan acid jazz juga memainkan peranan pentin dalam mewarnai musik!! Lain kali kalau tak suka, jangan boo. Blah aja dari mosh pit!!

Balik dari UOX gua melepak dengan pasukan XTD pula. XTD adalah singkatan kepada extenders...hehehe. Banyak kami bualkan dari hal-hal rumah tangga hingga kepada hal-ehwal ekonomi dunia!! Balik rumah, gua buat post-mortem dengan Loque yang tersorok di Boston sana!! "Amacam?? Padu tak??" tanya Loque.

Paduu!!!!!

notakakiGig : terima kasih kepada Celcom sebab buat gig free, gua tetap pakai meksis!! Nie kire warm up untuk Rock The World 8..next week!! moh kite!!

2 487 batang pen patah:

incik neng berkata...

pergh lengkap gile laporan saham lu syeikh.... tamau apply jadi writer untuk majalah mangga ke?

Achan Sinclair berkata...

Terima kasih..aku bukan tak mahu jadi penulis mangga, namun aku lebih sesuai menjadi model lelaki yang bergambar di kolam renang..