5 Karier Gua Dalam Bermain Drum

Dulu gua belajar tak pandai mana kat sekolah rendah, kalau peperiksaan nombor paling tinggi gua boleh pergi pun kena bermula dengan nombor '1' kat depan. Diingatkan kedudukan gua dalam kelas pasti 2 digit. Tapi gua ada anugerah kurniaan Ilahi, gua terer dalam permainan tradisional. Kalau time rehat gua ke padang bawak gasing, murid-murid lain dah kecut perut, gasing yang ditatang bagai minyak yang penuh pasti wujud kesan parut yang menyentuh jiwa lepas rehat karang. Main guli?? Perrghhh, datang bertempur berbekalkan segenggam guli, habis rehat je kuantiti guli tersebut meningkat 2-3 kali ganda. Kalau dapat guli yang berkilat-kilat kaler die usha tepi merah, usha atas biru, usha depan ijau...uih..bangga beb. Koleksi guli gua, gua bawak balik kasi adik perempuan gua main congkak.

Lepas tu time form 1 gua dapat melanjutkan pelajaran ke asrama pusat milik Yayasan Selangor. Gua usha scene permainan tradisional tak rancak di sana, dan gua memilih untuk melibatkan dalam musik. Gua sertai Pancaragam Yayasan Selangor.

Gua terpilih jadi drummer, lu tau tak?? Sapa yang dapat jadi drummer tuh, bangga nak mampos. Usha kasut time kawat j lu boleh beza drummer dengan player instrument lain. Kilat die lain macam.. Bulan pertama gua belajar pegang stick drum, pegang die bukan ikut suka. Lu pernah usha drummer The Beatles, Ringgo Star pegang stick macam mana? Macam tuh la gua kene pegang. Gua dapat main Tenor drum, ala yang pusing2 stik tuh. Tapi pada Form 1 tuh kira tahun asas kami la, semua orang wajib belajar main snare drum.

Bulan kedua gua belajar rolling, ini lagi satu cerita pedih. Rolling ni bila lu ketuk drum die ada delay sikit, die bukan buat-buat, dia datang sendiri. Satu bulan tuh belajar rolling aja. Dari pagi sampai petang dok rolling atas simen. Drum?? Haram jadah tak boleh pegang lagi. Pegang pun time senior suruh kemas bawak masuk bilik instrument.

Bulan ketiga, ini gua dah separuh gila. Sebulan belajar rolling atas duit syiling 50 sen. Lu bayangkan kejam tak kejam senior gua, rolling atas syiling tuh. Kira kalau main drum nanti sharp je kedudukan stick tu, tak bersepah la. Drummer kalau kene denda memang macam haram, lu tau bass drum untuk set drum tuh? Kami kena lari bawak benda tu dijunjung atas kepala pusing court tennis. Dah la dalam bass drum tuh ada bantal, cilake sape tidur dalam bass drum entah. Tahun demi tahun berlalu, antara gua dan Pancaragam Yayasan Selangor.

Kini, gua tak terer jugak main drum macam Dave Grohl, John Dolmayan (System of a Down) jauh sekali apa entah lari Lars Urich, persaaman gua dengan dia hanyalah bila kami ketuk drum keluar bunyi. tuh jek.

Ape kes senior-seniorita sumer?? Salah didikan kot~

5 487 batang pen patah:

Bajet berkata...

Aku pun nak jd drummer gak. Tp apakan daya aku tercampak kat woodwind. Tak ada rezeki. Kalo tak dapat la main macam dalam cite Drumline

AlexAlabasta berkata...

Aku tak penah nak jadik drummer, sebab aku suke mein euphonium... dan aku akan menulis berkenaan euphonium dalam blog aku! Hahaha~

Achan Sinclair berkata...

jet

tak pa..memang idaman semua budak belasan tahun untuk jadi drummer..gua paham...impian semua kecuali NymQ...

--------

NYmQ

Kecuali lu sorg..hahaha

Lutfie berkata...

ni entry kelakar juga.geli hati saya.gelak sopan.saya juga suka main deram.dulu muda2 main lagu2 punk sampai jari melecet2 sebab takde duet nakbeli drumstick y hensem tu.dulu gila layan Metallica,Lars Ulrich jadi pojaan hati.sementelahan, smpai dah tua macam ni pong maseh takde can nk main lagu Creeping Death.hampehh!

Achan Sinclair berkata...

Lagu 1st gua main dengan orkestra dulu.. Aku Cinta Padamu by Siti..time tuh dato K xde lagi..so lagu tuh di tujukan kat..ehem2..

(muke jd merah~)