1 Gelar Aku Firaun



Aku tidak perlukan
sebuah piramid agung
berdiri dari jutaan bata-bata pasir hilir sungai
yang binaannya
memamah keringat-keringat bangsat
merentap subur-subur iman

baca tulisanku
ratah buah fikiran dan gerak-geriku
kau kan jadi hamba
mungkin juga kuda,
mungkin haiwan-haiwan lain yang ku dulu panggil binatang
tapi sekarang kau dan engkau
adalah pengikutku
darahmu sesuci salju kathmandu
sejernih embun zurich

war-warkan pada semua
songsong mereka minum,
teguk tonggeng bersama
mungkin
kita dapat tubuhkan masyarakat baru
mungkin
kita dapat bina kembali tamadun
atau paling lekeh
kita akan awal bertemu syurga.


Sebelum entri di bawah, aku teringin menulis puisi di atas ini. Tetapi tertangguh sebentar, macam tak tahu nak mulakan bagaimana(atau mungkin taknak menulis tentang sesuatu isu sebelum ia lapuk?).

Selepas membaca karya Faizal Tehrani dalam sisipan Mingguan Malaysia yang lepas, aku baru faham yang sesungguhnya kita takkan dapat menerima semua hakikat tentang kehidupan kita. Tentang permusuhan 'dalaman' yang semakin meruncing. Tentang idea-idea kita yang tidak pernah bertemu tempat yang paling sesuai untuk didedahkan jasadnya.

Sebentar tadi 'ter'bicara dengan teman sekerja tentang prinsip hidup mereka-mereka yang menulis di alam internet ini. Katanya, seorang penulis yang sedang aku rajin ikuti penulisannya itu adalah seorang peniru. Artis plagiat. Mungkin juga. Tapi mungkin ia lebih kepada pengaruh yang penulis tersebut ikuti.

Apapun, yang menjadi isu adalah mengapa ada di antara kita ingin terus menjadi duri dalam iman-iman sahabat kita? Aku takkan bersyarah. Tapi ini kewajipan asal kita. Iaitu mengajak kepada kebaikan. Mengapa 'asalnya' kita itu sudah makin hilang dari mata-mata hati kita?

0 Cinta Nur Cahaya


Mulut itu berbicara..
Cinta itu buta tak bermata..
Namun aku percaya..
Cinta itu mampu menutup semua mata..

Cinta itu memukau jiwa
Melenyapkan realiti dalam fantasi
Melebarkan empayar kepalsuan dalam kenyataan
Dari hati yang mendustakan
demi pertahan yang dikatakan sejati

Cinta itu mencari kesetiaan
Cinta itu menanti kepercayaan
Cinta itu menuntut pengorbanan

Kau engkar
kau kan kecundang
Kau turuti kata hati yang dibisiki
berjaya itu tetap sesuatu yang tak pasti
Dalam mencari nikmat sejati

Cinta hamba adalah realiti
Yang hakiki tiada berbelah-bagi
Cinta yang realiti dari hati
Insaf dalam mencari ikhlas
Sedar dalam mencari taqwa

Cinta-Nya itu yang pasti
Cinta yang membuka mata hati
Keredhaan-Nya menenangkan jiwa ini

Kerana..
Cintaku mekar didalam Nur Cahaya

Korang boleh grab poem-poem abang kachak ini di Kapasitor.net

2 Bangsa Melayu Yang Lagi Perlu Dikenali

" BANGSA EROPAH PERLU DIKENALI

Kita perlu kenal baik-baik bangsa Eropah kerana kehidupan kita, nasib kita akan ditentukan oleh cara kita berinteraksi dengan bangsa- bangsa Eropah dan keturunan mereka. Di sini bangsa Eropah termasuk mereka yang berhijrah dan mendirikan negara-negara baru di benua Amerika, Australia dan New Zealand. Mereka biasanya dipanggil orang putih, orang kulit putih, orang Barat. Tetapi ramai yang berkulit putih, ramai yang tinggal di Barat yang bukan daripada bangsa Eropah. Bangsa Eropah adalah bangsa negara- negara Eropah. Sebab itu saya panggil mereka bangsa Eropah, bukan pun Mat Salleh. Kata bangsa Inggeris "call a spade a spade". Panggil sesuatu dengan nama yang tepat.

Bangsa-bangsa Eropah mempunyai asal dan budaya yang sama, iaitu berteraskan tamadun Greek dan Roma. Mereka amat pintar, berani dan mempunyai sifat ingin tahu atau "curiousity" yang kuat. Mereka tidak pernah berpuas hati dengan apa-apa yang ada pada mereka melainkan mereka ingin memperbaiki segala-gala supaya menjadi lebih baik, lebih produktif dan berkesan untuk apa juga matlamatnya. Tidak ada suatu apa, samada alatan, sistem atau ideologi yang tidak diperbaiki sepanjang masa. Kadang-kadang dalam keghairahan mereka untuk memperbaiki keadaan atau barangan yang sedia ada, mereka merosakkan dan mendatangkan hasil yang buruk. Namun mereka tidak serik dan mereka terus mencuba memperbaiki segala apa yang ada pada mereka ataupun pada orang lain.

Orang Cina mencipta bahan letupan dan menggunanya untuk membuat bising supaya naga tidak dapat menelan bulan atau matahari semasa gerhana. Atau hanya sebagai mercun semasa perayaan. Tetapi apabila bangsa Eropah menemui bahan letupan Cina, perkara yang pertama yang difikirkan ialah bagaimana ia boleh digunakan untuk melontar peluru lebih jauh. Sejak itu berbagai-bagai alatan dicipta untuk membunuh dari jarak jauh. Meriam disusuli dengan bom, roket, "missile", "nuclear warheads" dan bermacam-macam lagi. Hari ini jumlah senjata nuklear mereka boleh menghancurkan seluruh dunia, tetapi masih mereka tidak puas hati. Masih lagi penyelidikan dibuat untuk "warhead" yang lebih kuat, lebih berkesan. Dalam sejarah dunia hanya bangsa Eropah sahaja yang pernah menggugur bom nuklear yang menghancurkan kotaraya dengan jumlah kematian serentak yang terbesar yang pernah berlaku daripada hanya dua butir bom. Apabila mereka cipta kereta bermotor, maka tidak lama selepas itu, kereta kebal pun menjelma. Kapal terbang menghasilkan pesawat pengebom dan pejuang. Kapal untuk dagangan menjadi kapal perang dan kapal selam. Dan semua ini ditingkatkan keberkesanannya sepanjang masa untuk membunuh manusia dengan lebih efisien.

Hari ini berbilion-bilion dolar dibelanja untuk mencipta senjata-senjata yang lebih canggih, membekalkan angkatan perang mereka dengan senjata- senjata ini, melatih pasukan cara berperang, membuat segala persediaan untuk berperang walaupun tidak ada musuh semasa dan di masa depan yang mengancam mereka. Dan mereka telah membuktikan bahawa mereka sanggup mencipta sebab palsu untuk berperang dan membunuh kanak- kanak, orang tua, orang sakit dan siapa sahaja dan menganggap semua orang ini sebagai "collateral" yang tidak dibenar menghalang pencapaian hasrat mereka.. "- Tun Dr Mahathir bin Mohamad



Assalamualaikum....

Post ini khas untuk anak-anak Melayu..


Kali ini saya mengambil sedikit mesej yang disampaikan oleh Tun Dr M; Bangsa Eropah Perlu Dikenali (kredit kepada UTPtoday ). Mesej yang disampaikan sedikit sebanyak memberi impak kepada kita mengenai siapakah yang dikatakan bangsa Inggeris. Bangsa yang telah menjajah Tanah Melayu selama lebih kurang 500 tahun atau 141 tahun mengikut teori dari HarakahDaily.Net. Sememangnya mereka ini terbukti 'kehebatannya' dalam konteks apa yang dibacakan, dipertontonkan dan diwar-warkan. Dan bagi saya tak salah untuk kita belajar kelebihan orang lain untuk diri kita. Tapi sebelum kita pergi mengenal dunia lebih jauh, ingin saya mengutarakan satu persoalan untuk semua;
"Sejauh mana kita kenal pada diri kita sebagai Melayu?"

Kita tahu bahawa kita ini berbangsakan Melayu, bangsa yang dikatakan datangnya dari Rumpun Nusantara, celah mana Nusantara itu saya kurang pasti sebab tiada dalam silibus Geografi ketika sekolah menengah dulu. Melayu.. merupakan satu ayat yang memberi impak yang besar kepada saya.

Pada ketika lebih dari 500 tahun dahulu kisah Melayu mula diungkap, kedatangan Parameswara yang cari pasal di Temasik lalu lari ke tanah Melaka. Di situ bermulanya tamadun Melayu pertama yang diceritakan oleh Tun Sri Lanang ( Bendahara kepada
Sultan Alauddin Riayat Shah III) dalam buku Sejarah Melayu.


Diceritakan tentang kegemilangan Kerajaan Melayu Melaka ketika pertengahan abad ke-15. Kita mempunyai Pelabuhan Perdagangan Bebas di Melaka, dan di perlabuhan itu pasti
nya terdapat sistem penyangkutan & penyimpanan bahan-bahan dari kapal sebelum dipindahkan dari satu kapal ke kapal yang lain. Bahan-bahan seperti rempah-ratus dan kain-kain sutera dari China pastinya tak boleh dicampurkan sekali. Jadi terdapat satu sistem penyimpanan yang hebat ketika zaman itu yang dapat diguna pakai untuk menyokong sebuah pelabuhan besar ketika itu.


Ketika itu juga terdapat sistem perundangan yang sesuai digunapakai oleh orang dari Cina, India, Acheh, Sunda mahupun orang Nogori. Undang-undang di Melaka ketika itu berasaskan kepada
Hukum Kanun Melaka, Risalat Hukum Kanun, dan Undang-Undang Laut Melaka. Maka terdapatlah sistem pentadbiran yang mampu untuk melancarkan segala acara-acara pentadbiran di Melaka. Maka wujudlah jawatan Bendahara, Laksamana, Syahbandar dan lain-lain.


Dan bila difikirkan kembali ketika itu, siapakah yang merancang dan mengatur segala perancangan yang begitu teliti ketika zaman itu. Zaman yang tiada sekeping CD lakonan B
riana Banks, Jeana Johnson ataupun Maria Ozawa, tiada sekeping buku yang bertajuk Playboy atau Panthhouse. Zaman ketika syarikat tertua di dunia Zildijan ( Syarikat Simbal Dram ) belum didaftarkan kepada Pertubuhan Pendaftar Syarikat Istanbul. Ketika itu tiada lagi unsur-unsur Inggeris ke Tanah Melayu lagi. Dan segalanya adalah dasarnya dari Melayu itu sendiri. Difikir kembali bagaimana kerasnya orang Melayu ketika itu sehingga semua pedagang-pedagang dari luar TERpaksa menggunakan bahasa Melayu jika nak berdagang di Tanah Melayu, kenapa tak digunakan sahaja bahasa India atau Cina kerana mereka merupakan kuasa besar ketika itu. Tapi kini kita terpaksa menggunakan bahasa luar untuk berdagang di bimi sendiri, mana kebanggan lingua franca kita dahulu. Maka fikirkanlah bagaimana kegemilangan Melayu ketika itu. Sehingga bangsa Inggeris berdengki, lalu menjajah Tanah Melayu ini. Adakah mampu untuk kita mengulangi kisah silam itu?


Melayu itu lemah-lembut, berbudi bahasa, menghormati orang tua, siraturrahimnya dipegang erat dan bersopan dalam tutur katanya. Dan semua kriteria ini terdapat pada Rasulullah S.A.W., tapi jika difikirkan balik adakah orang Arab terdapat kesemua kriteria Melayu? Jika perdunya dari sopan santun, for sure mereka OUT!! Walhal Rasulullah sendiri berbangga datangnya dia dari kaum Quraisy dan Bani Hasyim. Walhal yang kita tahu kaum Qur
aisy itu sendiri bertapa 'kasarnya' mereka. Jadi kenapa kita nak mengecilkan sendiri bangsa kita? Kita pernah berdiri tanpa bantuan mana-mana penjajah, umpama orang Inggeris, Jepun mahupun PATI.


Kini kita sering disuap, Melayu Mudah lupa, Melayu Malas, Melayu Lembab, Janji Melayu!! Dan kita terima bulat-bulat apa yang dikatakan tentang Melayu. "Melayu ni malas, aku orang Melayu. Maka wajarlah untuk aku jadi malas".. sememangnya orang begini layak dihumban ke Sungai Siput dibawah jajahan Dato Seri Samy Vellu ( Ahli Parlimen Sungai Siput ). Maka adakah sanggup kita dimanipulasi dan disuap cerita orang putih hebat, orang Melayu slow dan lain-lain lagi?

' Kenali Melayu itu sendiri sebelum kenali yang lain. '

Fikirkan dan janganlah dibuang atau ditelan mentah-mentah kerana aku ni tak ada pangkat Dr atau Tun dan CGPA aku tak jejak 3.0...

P/S : Post ini bukanlah post yang bersentimen perkauman.. Ia hanya pandangan relatif individu sahaja.

2 Mahalnya Nilai Air Kosong.

"Ane, air kosong satu!!" ungkapan yang mungkin baru korang lafazkan masa usha kemenangan Kedah keatas Perak 3-0 di mapley Farouk & Sitchik malam tadi.

Sadis..ye memang sadis kekalahan Perak tadi.. Adakah Khaled Jamlus telah disuap sampai kenyang oleh pihak tertentu untuk mencederakan diri sendiri? Biarkan dia..

Air kosong..apa nilai air kosong itu sendiri? Secawan air kosong kalau ikut rate Tronoh 20 sen, kalau kat KL dah mahal sket sampai 50 sen pun ada. Dan harga satu jag air kosong belum mampu dapat menandingi harga segelas Milo Ais.

Kenapa air kosong diletakkan harga yang murah? Kenapa air kosong harganya bukan RM2.00 setanding dengan White Coffee Ice? Kenapa?

Bagi aku mungkin mamak meletakkan harga air kosong tu murah kerana air kosong itu rendah nilainya. Nilai ape jadahnya? Harga air kah? Harga ais kah? Atau jumlah isipadu gas memasak yang berkurangan hanya untuk memasak air kosong tersebut?

Jadi si malaun mana yang cakap mahalnya nilai air kosong ni? Ini malaun yang gambarnya ada kat sebelah kiri page ni.

Kenapa aku berani mengatakan mahalnya air kosong ni.. Aku menilai air kosong itu dari nama dan warna air kosong itu sendiri. Pada nama dan warnanya ada kesamaan iaitu KOSONG.

Air kosong ini sebenarnya adalah metafora kepada teknik pendakwahan yang mungkin sesuai atau tidak bagi korang. Ikut su-ka ha-ti ko-ra-ng, ingat!! Blog ini adalah berdasarkan falsafah eksistensialisme. Pandangan masing-masing, kalau tak suka "Drag your arrow and click the fuckin 'X' in top-right of this window," ujar seorang rakan.

Aku membuat satu andaian bahawa geng-geng pendakwah bebas ini adalah air Sirap, mamat-mamat blue adalah air Barli dan mamat-mamat kaki jamming adalah air Milo. Persoalannya,
Mampukah air Sirap untuk bersebati dengan baik
apabila dicampurkan dengan Barli atau Milo?

Jawapannya, for sure Tak Boleh ngam!!


Tapi ada satu air yang boleh ngam dengan semu
a jenis air, iaitu Air Kosong. Yess.. air kosong yang murah ini yang boleh ngam dengan semua jenis air yang ada. Jadi dakwahlah umpama air kosong. Ke Barli dia boleh join, ke Milo dia ngam pergi kepada Sirap pun sodap.


Nilai Air Kosong ini adalah, dia KOSONG. Dia tak meletakkan bahawa dia ini dalam mana-mana kategori umpama air kosong ni adalah Air Bandung yang tak dicampurkan susu pekat dan sirap atau Air Kosong ini adalah adik kepada Limau Suam yang limaunya tak diperah kedalam air dan terlupa nak taruh gula kedalamnya.

Jadi Air
Kosong tak bagi branding kepada dirinya sendiri, maka secara ilmiahnya kita sebut ianya Universal. dan punca utamanya sebab dia KOSONG.


Jadi methodology ini boleh diguna pakai untuk berdakwah atau untuk berkawan dengan lebih baik. Tak perlulah kita memakai serban yang macam Osama punya atau seluar baggy
yang sama saiz dengan ukurlilit meja tulis kita. Pakai macam orang-orang kebiasaan sudey.. Bila kau pakai tracksuit or khakis, ke masjid orang boleh terima ke gig pun orang boleh accept.

Meletakkan brand disini bukan sahaja pada pemakaian, tapi dari gerak badan dan tutr kata kita. Sekali kau berbicara ana, anta,antum, orang dah boleh tau kau ni brand aper. Sekali kau dah cakap lu, gua,chow pun orang dah boleh cop kau brand mane. Jadi golongan yang menggunakan bahasa yang sama dengan korang aje lah yang boleh join ngan korang. Kan Bahasa tu JIWA bangsa. Paham ayat tuh.

Ingat, kita seronok berkawan apabila ada kesamaan diantara kau dan aku. Jadi timbulkanlah persamaan itu.

Air kosong..Air kosong ini dikhususkan HEBAT kerana air inilah yang satu-satunya boleh menukar AIr Milo kepada Air Sirap atau pun kepada Air Kosong sendiri.

Macam mana nak buat? Masukkan air kosong kedalam air Milo, mula-mula dia jadi tawar, lepas tuh dia jadi cair dan lastly, dia jadi air kosong. Dan permasalahannya adalah kuantiti.

Untuk menjadikan segelas Milo kepada Air Kosong, pasti kita perlu lebih dari segelas air kan. So tambah aja lah, kalau perlu setasik air baru Milo tu jadi Air Kosong so tambah aje lah setasik air.

Metaforanya macam berdakwah, sekali berceramah tak mungkin untuk jadi baik terus. Dia perlu usaha dan usaha lagi. Tapi untuk berjumpa dan berdakwah lagi, kita masih perlu datang dengan sifat air kosong itu lagi iaitu telus.

So after this kalau nak suruh aku dan rakan-rakan seangkatan untuk sembahyang di masjid, jangan lah try paksa-paksa. Kalau minat kat mana-mana awek pun jangan push mengile babi. You'll make them annoying with you.



Adakah Restoran Farouk & Sithik akan
menaikkan harga Air Kosong???



1 Merdeka??

Salam merdeka kepada kesemua rakyat Malaysia!!! Pastinya kita patut bersyukur kepada Ilahi kerna diberikan kita peluang untuk menghirup udara yang dipenuhi debu construction, pembakaran terbuka dan produk-produk terbaru dari corong-corong asap kilang di bumi Malaysia ini. Kelip punya kelip, negara kita ni dah 50 tahun merdeka.. kira dah monopous la Malaysia ni.

Macam biasa, soalan streotaip versi medeka ' Apa kejadahkah merdeka tuh sendiri?'. Dan yang pasti skema jawapannya akan ada ayat Bebas!! Huhu..apa masih tak bebaskah kita sebagai rakyat Malaya ni? Masih tak bebaskah kita menyambut Hari Merdeka dengan illegal race sambil membawa bendera yang sama panjang dengan motor. Tak bebas lagi kah kita, menyambut merdekadengan men'toron' anak dara orang selepas balik dari countdown Merdeka?

Sesetengah ahli akademik yang tak rasmi masih menyatakan kita ini masih dijajah...bla..bla..bla.. minda..bla..bla..kolonalisme...bla..bla.. Kalau kat masjid plak....zzz... (aku tertidur sambil bermimpi bersama Sarah Sinclair, so aku tak dengar ape dorg cakap..huhu). Tapi yang pastinya rakyat Malaysia telah disogok dengan kemerdekaan yang bererti bebas. Soalan utuk post kali ini 'Kemerdekaan yang macam manakah yang perlu kita capai?'.

Bagi kami, setiap benda ini perlu ada batasannya. Yang dikongkong perlu diberi ruang juga, yang terlepas perlu disekat juga. Kalau tiada batas-batas, pasti huru-hara dan rosak dibuatnya. Pak cik-pak cik pesawah pasti bergaduh berebut relung-relung bendang yang tiada sempadan, jiran-jiran akan menukar statement 'Anak kau, anak aku jugak. Nanti aku jaga la anak kau kalo ko tak ada' kepada statement 'Bini kau, bini aku jugak. Jagalah, bini kau bila ko pergi outstation nanti'.

Atau perumpamaan yang lebih sempurna, ibarat air. Jika air dibiarkan tanpa disekat, ia terus mengalir. Cuba kalau disekat air tu, pasti mendatangkan faedah..kasi lembu minum ke..basuh kasut kalau terpijak tahi anjing ke. Tapi kalau ditakung tanpa dilepaskan, pasti mendatangkan masalah..bah umpamanya. Manusia juga begitu, perlu disekat dan perlu dilepas. Tapi perlu ada Batas

Kembali kepada topik merdeka, adakah kita ini masih berbatas? Atau pun kita sedang cuba melangkaui batas itu? Jadi ingatlah batasan kita sebagai Melayu ' Berpijak dengan Adab dan Adat, untuk menjunjung Agama'. Rasanya cukop dengan berpegang kepada prinsip tersebut.

Tapi setelah kita merdeka, adakah kita pernah bersyukur kerana kita pernah dijajah? Huhu.. Ape jadah mamat ni kata kita perlu bersyukur kerana pernah dijajah? Come on la, sekurang-kurangnya kita mendapat sedikit keuntungan selepas dijajah. Kaum hawa diberi peluang untuk belajar oleh kerana sistem pendidikan British, kita belajar semangat Kiat-su dari Jepun. Kita pernah dengar dahulunya Melaka adalah empayar yang besar, ingat dulu kita juga MENJAJAH. Namun orang Melayu begitu halus jajahannya, melalui perkahwinan dan perdagangan contohnya.

Dan apabila kita menjajah, pasti timbul perasaan ego dan kuat dalam diri Melayu itu dahulu. Tapi ingat kita ini hanyalah Hamba, hamba kepada Maha Pencipta. Bila dikatakan hamba ini, kita adalah pekerja yang berkuasa untuk meminta apa-apa dari majikannya, tak ada Hak lansung. Tapi apabila kita mengharapkan sesuatu balasan dari boss (gaji, cuti), posisi hamba itu akan bertukar kepada kuli. Jadi apakah status kalau kita sembahyang sebab nak masuk syurga?..(ini akan aku huraikan dalam post 'Ihsan' nanti). Jadi apa pulak terjadi kalau timbul perasaan ego dengan kuasa dalam diri kita ini? Sekurang-kurangnya bila dijajah, kita rasa macam mana Jatuh.

Jatuh.. Kita tak boleh sentiasa berdiri, kerana bila berdiri tanpa jatuh, disitu lahirnya rasa Kuat dan Tak Bergantung. Ingat konsep hamba iaitu 'Kita ni tak ada apa-apa', so kita ni zero. Rasa kehambaan ini berlaku bila kita ada rasa bergantung kepada boss. Jadi kita ini tak layak untuk mendabik dada melainkan ukurannya 34C..hehe

Dan untuk menunjukan bertapa merdekanya kita ini perlu ada bergantung atau terikat kepada batas-batas. Disini aku nak kepilkan satu teori 'Semakin tinggi kehambaan, semakin merdeka kita dari pandangan manusia'. Ingat hamba yang hakiki adalah Muhammad S.A.W, dan bagaimana pandangan kita kepadanya. Bertapa merdekanya dia dari pandangan kita, kerana bebasnya masih ada sifat Bergantung.

Hamba itu belum Tentu.. Bagaimana dikatakan manusia ini Khalifah?

0 Hotlink ke Hot Chick??

Huh..selepas berhempas pulas selama beberapa seketika lepas ditinggalkan Boy ( Presiden Cekak Hanafi UTP ) memang boleh jammed gak kepale ni. Petang tadi di UTP telah berlaku kejadian yang drastik, super drastik gila babi punye. Iaitu pihak management telah membenarkan Hotlink untuk membuat 'You Tour' konsert di parking depan kediaman Village 4. Artis-artis yang dibawa sememangnya ngetop habis, antaranya One Buck Shot, Love Me Butch, OAG, Meet Uncle Hussin dan beberapa atis yang kurang tersohor nama nya.

Respon budak UTP?? Huh..unexpected, pogoh dan skakin merata-rata, rasa macam kat Mini Rock The World plak. Setahu aku, budak UTP ni boleh di pancing kalau kat situ ade career talk Slumberger atau IBM or Shell. Tapi kali ni Aisyah Sinchlair berjaya menarik perhatian remaja-remaja gred 1 di mukim Tronoh ni.

Bagi aku budak-budak skakin itu bukan suatu masalah yang besar, mungkin skakin adalah salah satu aliran senam aerobik yang terkini yang sesuai untuk menguarangkan indeks ketebalan pinggang. Tapi yang kurang cantik sikit, bila beberapa puluh pelajar perempuan bertudung turut join menjerit-jerit sambil headbanging, gila high bebudak UTP ni. Sememangnya suasana gadis bertudung headbanging tak akan dijumpai di Rock The World..HEBAT!! Dan aku memandang sudut positive, muka-muka headbanging ni dah terkeluar dari list nak buat bini =)

Terdapat juga beberapa geng-geng RAMAS?? yang datang amik shoot gambar utuk tantapan umum dalam post blog yang mungkin bertajuk 'UTP dilanda GERHANA'. Dan pastinya beberapa blog dan forum akan menjadi medan pertempuran sesama pelajar UTP. Aku menyokong niat murni geng RAMAS. Tapi dimanakah ketelusan mereka dalam mencegah kemungkaran? Adakah cukup hebat dan efektif dengan cara mengedarkan flyers di parkir-parkir kampus? Adakah puas dengan memaki pelajar-pelajar yang join kosert tersebut dengan gelaran munafiq dalam blog-blog individu? Kalau benar mahu mencegah mungkar, cegahlah dari umbinya. Pergi tergah ke Office Rektor..usah sekadar memaki bebudak yang memang dahagakan benda² pelik macam konsert tuh. Langkah biar berstrategi bro!!

0 Demo Cekak Hanafi di Taiping

Yooa (gaya sapaan hero dari series Hana Yori Dango). Actually agak lama aku tak update blog ni, kesibukan melanda kehidupan plain seorang mahasiswa yang CGPA nya cecukop makan jek. Semalam 3 Mac aku ke Taiping untuk demo silat sempena Pelancaran Slot Sabtu Santai di Dataran Kedamaian (name tak leh blah) Taman Tasik Taiping. Training dah start sejak hari Jumaat lepas, tapi bagi aku masih tak cukop preparation untuk event yang grand macam ni.

Majlis dimulakan dengan ucapan oleh VIP yang aku tak berape kenal & aku tak nak kenal mungkin. Kemudian majlis diteruskan dengan senaman Tai Chi yang ketuai oleh nyonya yang mungkin cucun bongsuya lebih tua dari aku, serius buhsan senaman ni dengan nama gerakan yang pelik umpama:-

  • Memutar awan
  • Mengayuh sampan
  • Mengalih angin
  • Membaling dan melantun bola
  • Menyelam ke laut
  • Menonton langit

Sememangnya Tai Chi tak kena dengan jiwa remaja aku ni, dengan pergerakan yang super slow dan di iringgi lagu klasik cina yang selalunya menjadi OST opera cina. Then majlis agak rancak ketika bermulanya sessi senam aerobik kelolaan Jabatan Penjara. Senaman yang di beri nama Poncho-poncho...hmm..memang pelik tapi best. Stepnya macam menari time clubbing tapi lagu yang menjadi sound track nye adalah lagu Westlife, Cindai etc yang di tecno kan. Aku ingat 2-3 lagu jek..so layan la (mamat askar kat line belakang aku super semangat). Sekali die pasang lagu sampai 7 lagu daaa...buleh buat album...maka aku pancit sebelum demo~

Dah habis sume senam² ni, maka bermulalah sessi demo aku...Aku masuk acara Pasangan Pisau dan Papan sekeping (kene lawan 8 orang sekali bai) sebagai hero..dan acara Umum senjata sebagai krup. Yang time part pisau tuh, boleh pulak partner aku bagi siku kat belakang tengkok aku bebetol. Maka aku jatuh sebelum masanya, tapi memang real movement laa..saket pun real gak..Time papan sekeping pulak tangan aku dah licin, so time bantai Juwe (housemate aku ni) terlajak pulak penumbuk aku kene rahang die, super kuat jugak laa. Aku dengar orang bersorak lagi..Tapi aku proceed jek acara tuh sampai habis..Dan yang best nye TV1 ade rekod tiem aku lenjan Juwe tuh..nantikan je lah nanti.

After demo aku bersepakat membawa berkat untuk ke Zoo Taiping sempena Tahun Melawat malaysia, sebenarnya aku berasal dari Taiping dan seumur hidop aku tak perna menjejak kaki ke Zoo Taiping lagi...hahaha. Gile babess, syok gak pegi zoo ni, dah dekat 10 tahun aku tak jejak kaki ke zoo. But I'm lucky compare wif a few of my friend yang seumur hidopnya tak pernah jejak kaki ke zoo (mungkin mereka menjejak pakai tangan kot)..Sempat juga bergurau senda sengan bebudak silat nih, "Hish, tolong ade siamang terlepas!!!".. Kemudian aku perlu bersedia utk berlari kerana aku bakal dikejar oleh 'siamang' tersebut~ Ade beberape primat melakukan aksi 'terlampau' dihadapan pengunjung², ciss sungguh tak beretika mereka ini. Excited bebudak silat nih, aku rilek jek coz dah biase usha primat dari jenis Homo Sapiens berkelakuan begitu..

Tapi sedikit terkilan jugak tengok binatang kene kurung, mungkin ini adalah long-term effect selepas aku pergi Kem Alam Sekitar tahun lepas..Tapi kalau deme tak kene kurong maka aku hanya berkesempatan usha muka saudara jauh (mengikut Darwin's Theory) dari Discovery Channel je laa...Lepas tuh kami keluar zoo, dan ade yang bershopping tudung lah, wallet etc. Aku try nak cari tapi tak jumpe perfume Eternity CK local, sayang gile nak pakai yang ori tiap² hari (yang ori tuh pun bapak aku yg belikan =p ).Dalam pukol 2pm tu kami bertolak balik ke Tronoh..Seelok aje sampai kat UTP, maka aku pun tido dengan penuh kepuasan..yeah~ Cheers to all...

0 Minggu Yang Menjerihkan : Antara Langit dan Bumi

Setelah beberapa lama tak mengupdate blog ni, tak bermakusd aku merajuk. Tapi ia merujuk kepada faktor ketiadaan internet, ye lah aku duduk kat pedalaman sane. Sekarang ni bila dah start semester baru pastinya segala planning untuk semester ni perlu disiapkan. Planning dari hampir segala sudut; study aku yang biasanya ngam² je, persatuan silat (amanah kat aku ni, no comment), profesyen aku sebagai pemuzik amatur & meneruskan usaha aku nak ngorat awek yang telah ditarget sejak beberapa tahun lepas (failed betol aku nih).

Kejutan demi kejutan diterima bila balik UTP ni, housemate kene dismissed. Dan beberapa statement yang bisa membuat otak aku krem. Dari segi persatuan silat, Selasa, Rabu & Khamis nanti akan ada Minggu Mesra Kampus (MMK) dan setiap persatuan kat UTP ni akan bukak booth, dan peluang di ambil untuk mendekati junior-junior baru..hehehe. This week pun dah busy dengan training silat untuk demo 5 Feb ni. First time aku demo main pisau, kelmarin dah kene tikam sket.

Bersama perjalanan aku sebagai student yang kachak lagi berbudi bahasa adalah life aku sebagai musician. Hampir 2 tahun aku bersama Zaufan bermain nasyid dan meninggalkan kehidupan seorang drummer band rock. Maka nak dijadikan kisah tahun ni ada Battle of the Band anjuran International Cultural Club, dan pesaing secara tidak lansungnya adalah Malam Inspirasi Seni (pertandingan Nasyid) anjuran geng masjid...nak challange la tuh..hahaha

Dan sejak 2 tahun lepas Zaufan menjadi pemenang utk pertandingan nasyid tuh, hopefully tahun ni boleh hatrick lah. Dan aku telah membuat keputusan untuk menyertai kedua-dua pertandingan. Sememangnya lama sudah aku tinggalkan drum & bass, dan semalam aku telah jamming selama 5 jam untuk dapatkan beat balik..pancit..memang pancit!!! Dan berkemungkinan untuk perform dalam 5 pieces band. Aku bersedia atas segala kritikan geng masjid ke atas decision aku ni.

"Budak Zaufan tuh join Battle of the Band!!! Laghah...astaga"

Besar kemungkinan aku akan berhadapan dengan situasi berkut, dan aku tahu sedikit sebanyak akan membawa efek kepada Zaufan. Tapi geng masjid ni perlu ingat dari mana aku mula, aku bukannya dari background nasyid yang kuat. Background music aku adalah lebih kepada ochestra dan brass band kemudian berkecimpung dalam rock band. Maka tak salah aku ambil langkah untuk kembali ke sana, asalkan tak melanggar hukum.

S ebenarnya aku happy dengan segala apa yang aku buat, dan aku tak nak terkilan sepanjang masa dengan perbuatan aku. Macam penyanyi nasyid yang keluar nasyid sebab tak rasi dengan jiwanya. So aku mengambil langkah untuk go on kedu-duanya, walaupun masing-masing umpama langit dengan bumi. Maka aku nak jadi orang yang boleh berhubung dengan langit dan bumi. Aku tak nak jadi orang bumi yang rindukan langit dan sebaliknya.bukan tujuan aku nak banned mana-mana pihak, tapi keputusan yang di ambil perlu di consider untuk kepentingan diri sendiri dahulu, baru lah orang lain..Manusia memang self-fish, memang habit nya.


Jangan nak menipu diri sendiri dan orang lain